zöld épület
Ingatlan

Elindult a zöld forradalom az ingatlanpiacon - Ez mindenkit érinteni fog

Portfolio
ESG és ingatlanfinanszírozás témában rendezett szakmai webináriumot ingatlanbefektetők és fejlesztők számára az RICS kelet-közép-európai tagozata és a Széchenyi István Egyetem. A rendezvényen többek között az MNB, a Deloitte és az ENSZ szakértői is képviseltették magukat, akik az ingatlanbefektetések kapcsán az aktuális zöldítési kihívásokra és trendekre hívták fel a figyelmet.

A fenntartható finanszírozás formái az elmúlt évtizedben folyamatosan bővültek, a befektetések során egyre több befektetési alap foglalkozik az ESG-vel. Az ESG ugyanis a környezetbarát épületek terjedésének előmozdításán túl lehetőséget biztosít az ingatlanok közösségre gyakorolt ​​hatásaival kapcsolatos vizsgálatokra is. Nagy kihívás viszont, hogy a befektetőknek újra meg kell találniuk a befektetési modelljeiket, hogy megfeleljenek a helyi közösség igényeinek. Az Európai Parlament által elfogadott taxonómia szerint az uniónak 2050-re klímasemlegessé kell válnia, ennek érdekében hat környezetvédelmi célt határoztak meg:

  • az éghajlatváltozás mérséklése;
  • alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz;
  • a víz és a tengeri erőforrások fenntartható használata és védelme;
  • a körkörös gazdaságra való átállás;
  • környezetszennyezés megelőzése és ellenőrzése;
  • a biológiai sokféleség és az ökoszisztémák védelme és helyreállítása.

A taxonómiai szabályozás célja, hogy megkönnyítse egy beruházás ökológiai fenntarthatóságának meghatározását, és ösztönözze a fenntartható finanszírozás irányába történő nyitást, emellett segítse a zöld technológiákba és vállalkozásokba történő beruházásokat. A szabályozás közvetlen és közvetett hatással van az ingatlanszektorra is, miután a kötelezettségek alól senki sem mentesül: az ingatlanbefektetési alapoktól (REIT) és nyugdíjalapoktól kezdve a vagyonkezelőkig és projektfejlesztőkig.

ATENOR - RoseVille
15503 m220–20
Bajcsy Irodaház
150 m23150–3500 Ft
Flórián Udvar
1500 m24860–5110 Ft
myhive Átrium Park
1129 m213–17
Óbuda Gate
2350 m211–13.5

A központi bankok és a kormányok világszerte új keretrendszereket jelentettek be a fenntartható finanszírozás előmozdítására, így a fenntartható hitelezés jelentősége megnövekedett a kereskedelmi ingatlanszektorban is. Mivel az épített környezet a teljes szén-dioxid-kibocsátás mintegy 40%-át teszi ki, mind a banki, mind a nem banki hitelezők, Európa-szerte egyre inkább figyelembe veszik a hitelezéskor az ESG szempontoknak való megfelelést.

Gazdasági kihívások az ingatlanpiacon

A jelenlegi viharos gazdasági környezetben a fenntarthatóság és a finanszírozás ingatlanpiaci kihívásairól beszélt előadásában Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank jegybanki eszköztárért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezető igazgatója, aki a lassuló gazdasági növekedés kapcsán az időlegesen megemelkedő munkanélküliség kihívásaira hívta fel a figyelmet, ugyanakkor hosszabb időtávon várhatóan stabilizálódik a munkaerőpiac. Nagyobb probléma lesz viszont a következő hónapokban az energiaárak növekedése, de a csökkenő kereslettel és a munkaerőhiánnyal is számolni kell. A turizmusra kitérve a tavalyi évnél jelentősen erősebb lesz az idei, de a vendégéjszakák száma még mindig nem érte el a 2019-es szintet.

Az átlagos kamatszint most 6-7 százalékponttal magasabb, mint tavaly ilyenkor.

Az irodapiaci üresedési ráta stabilan emelkedik, mintegy 440 ezer négyzetméternyi irodaterület áll kivitelezés alatt Budapesten. A logisztikai szektorban is növekedett valamelyest az üresedés, de a 3,2 százalékos ráta még mindig alacsonynak mondható. A szállodapiacon csak az idei évben 2800 új szobát adhatnak át. A lakásárak nominálisan továbbra is emelkednek, reálértelemben, vagyis az inflációhoz képest viszont már erős lassulás látható.

A lakáspiac túlértékeltsége még mindig magas, jelenleg 18 százalékkal vagyunk az egyensúlyi szint felett.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Balance Garden
24.52–92.17 m241.15–119.94 M Ft
Budai Walzer II. ütem
44–102 m258–136 M Ft
Elite Park 2-3
28.74–109.44 m242.74–149.89 M Ft
VABA Apartments
29–74 m238.85–94.2 M Ft
Waterfront City IV. ütem
28–99 m249.9–219.9 M Ft
Zöldmező Lakópark
28.95–83.3 m228.68–70.06 M Ft

Ami a finanszírozást illeti, a lakáshitel-kihelyezések volumene csökkent és a bankok az év hátralévő részében a kereskedelmiingatlan-piacon is csökkenő hiteligényre számítanak. A zöld szempontok ugyanakkor egyre nagyobb figyelmet kapnak.

A budapesti irodaállomány felének van valamilyen zöld minősítése és ez a jövőben dinamikusan emelkedhet.

Nem ilyen jó a helyzet a lakáspiacon, ott egy nagyon alacsony energiahatékonysági szintről indulhat el a fejlődés. A hazai lakáshitelpiac számaihoz 2022 első felében a Zöld Otthon Program is sokat hozzátett. Az MNB elkötelezett a zöld hitelek folyósítása iránt annak érdekében, hogy hozzájáruljon a hazai lakásállomány energiahatékonyságának növeléséhez.

Címlapkép forrása: Getty Images

bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar

Holdblog Medvepiaci hangulat

A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 százalék feletti...

2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
lánchíd budapest getty stock