Előfizetői tartalom

Padlógáz után padlóféket nyomott a hazai lakáspiac – Sikerül bevenni a kanyart?

Az elmúlt néhány évben leginkább egy autóversenyre hasonlított a hazai lakáspiac, legalábbis ami a kereslet és az áremelkedés alakulását illeti. Míg 2020 előtt a pálya egy gyorsabb szakaszán haladva az adásvételek száma és az eladási árak is folyamatosan nőttek, addig 2020-ban egy éles kanyarral jött a hirtelen lassulás. Utólag visszatekintve 2021 a célegyenes éve volt, ahol padlógázzal igyekezett mindenki a korábbiaknál is magasabb árakon és mennyiségben lakást vásárolni. 2022 közepére viszont úgy tűnik, elértük a célegyenes végét, így mostanra legfeljebb annyi kérdés maradt, hogy az újabb éles kanyart sikerül-e egy erősebb fékezéssel a pályán bevenni, vagy a kavicságyba sodródva jelentősen nagyobb lassulás következik be.

A 2019 előtti évek szárnyalása után 2020-ban az árak alakulásában jött egy erőteljesebb megtorpanás, ami különösen Budapesten volt látványos, de a keresletben országos szinten is csökkenés következett be. Az ezt követő egy-másfél év viszont az eladók éve volt, amikor éves szinten az országos áremelkedés majdnem elérte a 23 százalékot. A drágulást a normál kereslet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés