FONTOS Brutális adat érkezett Amerikából, széttépik a dollárt
 
Előfizetői tartalom

Padlógáz után padlóféket nyomott a hazai lakáspiac – Sikerül bevenni a kanyart?

Futó Péter
Az elmúlt néhány évben leginkább egy autóversenyre hasonlított a hazai lakáspiac, legalábbis ami a kereslet és az áremelkedés alakulását illeti. Míg 2020 előtt a pálya egy gyorsabb szakaszán haladva az adásvételek száma és az eladási árak is folyamatosan nőttek, addig 2020-ban egy éles kanyarral jött a hirtelen lassulás. Utólag visszatekintve 2021 a célegyenes éve volt, ahol padlógázzal igyekezett mindenki a korábbiaknál is magasabb árakon és mennyiségben lakást vásárolni. 2022 közepére viszont úgy tűnik, elértük a célegyenes végét, így mostanra legfeljebb annyi kérdés maradt, hogy az újabb éles kanyart sikerül-e egy erősebb fékezéssel a pályán bevenni, vagy a kavicságyba sodródva jelentősen nagyobb lassulás következik be.

A 2019 előtti évek szárnyalása után 2020-ban az árak alakulásában jött egy erőteljesebb megtorpanás, ami különösen Budapesten volt látványos, de a keresletben országos szinten is csökkenés következett be. Az ezt követő egy-másfél év viszont az eladók éve volt, amikor éves szinten az országos áremelkedés majdnem elérte a 23 százalékot. A drágulást a normál kereslet...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái