Előfizetői tartalom

Felújítást tervezel a magas energiaárak miatt? - Így csökkenhet a különböző lakások energiafelhasználása

Portfolio
Az energiahatékonyság ma már nemcsak az ingatlanpiaci szakembereket, hanem a társadalmat is közvetlen közelről érintő kérdés. A több mint 4,5 milliós hazai lakásállomány több mint 80%-a 1990 előtt épült, és jelentős része gyenge vagy nagyon rossz energetikai osztályba tartozik, csupán 10%-ra igaz, hogy legalább a korszerűt megközelítő energetikai tulajdonságokkal bír - derül ki a Takarék Jelzálogbank elemzéséből. Az új otthonok épülési üteme nem elég intenzív ahhoz, hogy az egész állomány gyorsan korszerűvé váljon, így a felújítások felgyorsítására is nagy szükség van. Az ingatlanállomány megújítása a klímacélok elérése mellett ráadásul javíthatja egy esetlegesen elhúzódó energiaválsággal szembeni ellenállóképességet.

Az elmúlt hónapokban az eddigieknél jóval nagyobb hangsúly került az épületek energiafogyasztására. Az energia jelentősen drágább lett az elmúlt években megszokotthoz képest, sokak számára pedig a kedvezményes fogyasztásra vonatkozó mennyiségi korlát átlépése jelentős emelkedést hozhat a számlákon szereplő összegekben. 

2013-tól már Magyarországon is kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni az ingatlanok értékesítéséhez, ebben a nagyon rossztól (JJ) a minimális energiaigényűig (AA++) sorolják be a lakásokat energiaszükségletük alapján.

Az Eltinga Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közös kutatása szerint a magyarországi ingatlanok energetikai jellemzői szoros összefüggést mutatnak az építés évével, illetve azzal, hogy mikor volt a legutóbbi nagy felújítás. A lakások jelentős része, több mint 50%-a 1960 és 1990 között épült. A 2000 után készült lakóingatlanok aránya kevesebb mint 12%, a 2010 utániaké pedig nem éri el a 4%-ot.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés