varso-lengyelorszag
Ingatlan

Egyre inkább kivárnak az ingatlanbefektetők, de mire számítsunk hosszabb távon az irodapiacon?

Portfolio
Az irodai eszközök befektetési volumene 2,5 milliárd eurót tett ki, ami a teljes befektetési volumen 42%-a volt 2022 első félévében a közép- és kelet-európai régió 15 országában (KKE-15 régió). Lengyelország-szerte erős tranzakciós aktivitást regisztráltak - derül ki a Colliers új jelentéséből. Az emelkedő finanszírozási költségek, valamint a bizonytalan makrogazdasági és geopolitikai háttér miatt a befektetők kezdenek kiváró álláspontra helyezkedni.

"A sok befektető által alkalmazott kiváró magatartás többek között az emelkedő kamatlábak és a kapcsolódó költségek, például a kamatswapok miatt megnövekedett finanszírozási költségek következménye, amelyek éves szinten jelentősen emelkedtek. Egyes nyugat-európai piacokon már megfigyelhetőek az árkorrekció első jelei, amelyek 25-50 bázispont közötti elmozdulást mutatnak, és várhatóan hasonló árváltozások következnek majd a közép- és kelet-európai piacokon is" - mondta el Kevin Turpin, a Colliers közép- és kelet-közép-európai regionális tőkepiaci igazgatója.

Az irodaterületek iránti kereslet

Két és fél évvel a járvány kitörése után egyértelmű, hogy a munkaerő elvárásainak a hibrid vagy távmunka irányába történő elmozdulása tartós. Egy nemrégiben Lengyelországban, a felsővezetés szakemberei körében végzett felmérés során a válaszadók 89%-a jelezte, hogy a hibrid munkamodellt bevezették a szervezetükben melyek 2/3-a ellenállásba ütközik, amikor megpróbálják visszahívni az embereket az irodába. A régió más országaiban is hasonló mintákat figyeltek meg. Az irodák átlagos bérbeadottsági csúcsértéke 2022 második negyedévében az egész EMEA-régióban 30% körül maradt.

ATENOR - BakerStreet
16572 m216–18
Green House
KIADVA m213–16
Infopark (E)
674 m213–14
Szépvölgyi Business Park
0 m214.5–15.5
Victor Hugo Irodaház
265 m23480–3600 Ft

A fentieken túl, miközben a régió lassan készült a világjárvány okozta visszaesésből való kilábalásra, 2022 első negyedéve és az ukrajnai háború új kihívások sorát, valamint évek óta nem látott mértékű kiszámíthatatlanságot hozott. Az ellátási lánc zavarai, az emelkedő anyag- és munkaerőköltségek a kiadásokkal kapcsolatban amúgy is uralkodó, konzervatív megközelítést, valamint az üzletmenet folytonosságára való összpontosítást tovább erősítették.

Irodahelyiségek kínálata

A hatás a kínálati oldalon is érzékelhető.

Bár sok bérlő területcsökkentésre törekszik, a régió legtöbb piacán továbbra is korlátozott a legkeresettebb, prémium kategóriás irodaterületek kínálata.

Ezt a problémát tovább súlyosbítják az új projektek elindítására vagy az építési ütemtervek meghosszabbítására vonatkozó döntések késedelmei. Az általános gazdasági bizonytalanság és az emelkedő árak azt is jelentik, hogy a bérbeadók általában konzervatívabbak a bérleti feltételek és a kínált ösztönzők tekintetében. Ez viszont megnehezíti az új, optimális helyszínek megtalálását, illetve a meglévő irodahelyiségeknek átalakítását a hibrid munkakörnyezet követelményeihez.

"Ennek eredményeképpen a bérlők egyre nehezebb választásokkal szembesülnek, amikor olyan irodahelyiségeket kell találniuk, amelyek megfelelnek a hibrid munkavállalás igényeinek, képesek új tehetségeket vonzani, és elég meggyőző ajánlatot jelentenek ahhoz, hogy megérjék a napi ingázás fáradalmait, így felvéve a versenyt a legtöbb munkavállaló által megszokott otthoni irodával" - tette hozzá Dominika Jędrak, a lengyel és közép-kelet-európai kutatási és tanácsadói szolgáltatások igazgatója.

Az üres irodák aránya

A közép- és kelet-európai régió fővárosaiban az üres irodák aránya lassan stabilizálódik, miután az a világjárvány idején sok piacon kétszámjegyűre emelkedett, tekintve, hogy a kereslet és a kínálat a körülményekhez egyaránt alkalmazkodott. Részben a magasabb építési költségek és a legkeresettebb helyeken tapasztalható alacsony kínálat miatt, a bérleti díjak emelkedését tapasztaljuk, különösen az újonnan épített épületek esetében. Ezen túlmenően, az infláció következtében várhatóan mindenütt emelkedni fognak a díjak.

IGPark Kecskemét Dél
20000 m25–5
Prologis Park Budapest-Budaörs
KIADVA m24.7–4.7
Prologis Park Budapest-Gyál
KIADVA m24.7–4.7
Prologis Park Budapest-M1
KIADVA m24.7–4.7
RaktárAD Alsónémedi
15000 m2330000–400000 Ft

Meredeken emelkedő fit-out árak

A fit-out munkák CapEx-szükségletét is egyre nehezebb előre jelezni és tervezni. Az építőanyagok árai 2022 első és második negyedévében 30%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, valamint az anyagcsoportoktól függően is jelentősen változnak. Ez nagyon megnehezíti a kereskedelmi helyiségek berendezésének vagy átalakításának a költségbecslését. A tendencia valószínűleg fennmarad, ha nem erősödik a gáz, az áram és a munkaerő árának emelkedése, valamint a piacon lévő szakképzett vállalkozók hiánya miatt.

Az irodahelyiségek kockázatmentesítése

Az irodahelyiségek keresésének legjellemzőbb kockázatai közé tartozik a bérleti feltételek rugalmatlansága, valamint a rendelkezésre álló költségvetésen belül megvalósítható kialakítással kapcsolatos irreális feltételezések. Ezért egyre vonzóbbá válik az olyan végponttól végpontig tartó megközelítés, amelyben egyetlen képzett szállító vállal teljes felelősséget a teljes folyamatért - a követelmények meghatározásától és a bérleti feltételekről szóló tárgyalásoktól kezdve a tervezés valamennyi szakaszán át egészen a berendezési munkálatok elvégzéséig. Ez a célorientált Define - Design - Deliver folyamat biztosítja, hogy az irodahelyiségek megfeleljenek az üzleti és munkaerői igényeknek, miközben a rendelkezésre álló költségvetésnek megfelelően tervezik meg őket, és az elfogadott időkereten belül átadják. Ez a megközelítés egyre népszerűbb lesz, mivel viszonylag biztonságos módja annak, hogy az irodahelyiségek a jövőbe mutatóak maradjanak, és elérjék a kívánt eredményeket.

Ebben a jelentésben az alábbi, CEE régióbeli 15 országra fókuszáltak: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Fehéroroszország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Montenegró, Románia, Szlovákia, Szlovénia.

Címlapkép forrása: Getty Images

Csanyi Sandor Prima Primissima 2022
kina-karanten-koronavirus-covid-19
forint euró

Ricardo Hazlitt és az infláció

A nagyszerű Henry Hazlitt és az infláció természete címmel ma posztom olvasható a kiváló publicista, Seres László...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
BAYER-CONSTRUCT_BalázsAttila_78B7425