zöld épület
Ingatlan

A magyar GDP százszorosa is alig lenne elég az épületeink szén-dioxid-mentesítésére

Portfolio
A Cushman & Wakefield adatai szerint a globális ingatlanpiac szén-dioxid-mentesítésének költsége csaknem felérne az Egyesült Álllamok GDP-jével, a magyar GDP-nek pedig a százszorosa lenne - írja az EG Radius cikkében.

Szinte felfoghatatlan összegre lenne szükség, hogy szén-dioxid-mentesek legyenek világszerte az épületek. A Cushman & Wakefield kutatása 143 ország 1 millió, összesen 6,6 milliárd négyzetméternyi ingatlaneszközét elemezte, és megállapította, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével a kereskedelmi ingatlanoknál (iroda, retail, logisztikai épületek, hotel) évente 6,2 gigatonna, azaz 75%-os szén-dioxid-csökkentést lehetne elérni.

A becsléseik szerint a globális ingatlanpiac szén-dioxid-mentesítésének költsége mintegy 18 ezer milliárd dollár lehet.

Ez a szám csupán 2,9 ezer milliárd dollárral kevesebb, mint az Egyesült Államok 2020-as GDP-je, és mintegy százszorosa Magyarország 2021-es GDP-jének, ami 182 milliárd dollár volt tavaly.

A becslést az ingatlantanácsadó által létrehozott, úgynevezett C&W Green Buildings szoftver készítette, ami azonosítja az ingatlantulajdonosok számára a szén-dioxid-mentesítési, utólagos átalakítási és költségmegtakarítási lehetőségeket. A szoftver 120 épületjellemzőt szűr ki, hogy felmérje az ingatlanok jelenlegi szén-dioxid-kibocsátását és energiahatékonyságát. Az országtól, az éghajlati viszonyoktól és a helyszíntől kezdve az energia-, anyag- és munkaerőköltségeken, a helyi kibocsátási tényezőkön, az épület korán és méretén át, feltárja az ingatlanportfóliók környezeti lábnyomának csökkentésére vonatkozó lehetőségeket.

Címlapkép: Getty Images

orbán viktor háborús veszélyhelyzet
bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
lánchíd budapest getty stock