magyar ingatlan panel
Ingatlan

Négymillió magyart érint a döntés - Húsz év után módosulhat a társasházi törvény

Portfolio
Nagy esély van rá, hogy jövő nyárig a parlament elé kerüljön a társasházi törvény módosítására vonatkozó csomag, ami közvetetten 4 millió, társasházban élő ember életkörülményeire van hatással – mondta el a Világgazdaságnak Gyárfás Róbert, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke.

Hónapok óta folynak az egyeztetések a társasházi törvény módosításáról, a döntést ugyanis hosszas szakmai és érdekképviseleti egyeztetések előzik meg. A törvényben - ami jövőre lesz 20 éves - a közgyűlési meghatalmazások és az alapító okirat módosításáról, a több lépcsőházas és többépületes társasházak működéséről, valamint a közös képviselő és társasházkezelő tevékenységének szabályozásáról, és a törvényességi felügyeletről kell mielőbb dönteni.

Bár a TTOE már 5 éve elkezdte a részletes javaslatok kidolgozását, a törvény aktualizálására akkor nem került sor, ezúttal azonban egymástól függetlenül az állam és a TTOE is elindította az egyeztetést. Ennek során kiderült, hogy az alábbi területek mindenképpen módosításra szorulnak:

  • A közgyűlési döntéshozatalban a meghatalmazások kérdése kapcsán célszerű lenne szabályozni az egy embernek adható meghatalmazások számát és a meghatalmazások érvényességi időtartamát, sőt akár konkretizálni is azok tényleges tartalmát, vagyis azt, hogy a meghatalmazott mire szavazhat a meghatalmazó képviseletében. Gyakori ugyanis, hogy nagyobb társasházakban a többszáz meghívott közül csak néhány tucat vesz részt a közgyűlésen, így ők, részvételi aránytól függetlenül dönthetnek a lakókat érintő kérdésekben.
  • Fontos lenne, hogy a társasházak ügyeit is lehessen elektronikus úton intézni, miután a technológia már régóta lehetővé tenné, hogy az érintettek ilyen módon is szavazhassanak.
  • Emellett a szavazati arányok újragondolása is felmerült, leginkább annak meghatározásában, hogy milyen döntésekhez szükséges 100 százalékos szavazati arány és mikhez nem.
  • Ugyancsak fontos kérdés a több lépcsőházas, vagy több épületből álló társasházak gazdálkodásának szabályozása, ami jelenleg nagyon bonyolultan működik. Mostanra a társasházak gazdálkodása is igényli a részletszabályozást és a háttérjogszabályokkal való összehangolást, miután egyre nagyobb az ezzel kapcsolatos pénzforgalom.
  • A törvényességi felügyelet kérdése - amit mindig a jegyző gyakorol - szintén nagyon aktuális, itt főként a kapacitások szűkössége jelent problémát.
  • Végül szintén hangsúlyos témakör a társasházkezelő és a közös képviselő tevékenységének szabályozása, miután a közös képviselő lehet egyben tulajdonos is, de a társasházkezelő csak akkor jogosult a társasház nevében eljárni és aláírni, ha közös képviselőnek is megválasztja a közgyűlés.
Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
BudaPart
29–124 m20–0 M Ft
Metrodom River
28–120 m260–270 M Ft
Metrodom Zugló Lakópark
29–90 m250–150 M Ft
Napfény Resort
41.97–182.31 m258.97–373.83 M Ft
Waterfront City III. ütem
28–85 m252.6–169.9 M Ft

Címlapkép forrása: Getty Images

benzin

Holdblog Medvepiaci hangulat

A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 százalék feletti...

2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Blaha a híres