Előfizetői tartalom

Felejtsd el, hogy gyerek nélkül most lakást veszel Budapesten - Kiárazódtak a fiatalok és az idősek a lakáspiacról

Portfolio
A lakásvásárlás előtt álló háztartások már jó ideje érezhették azt, hogy egyre távolabb kerülnek az álom otthontól, köszönhetően a korábbi évek gyors ingatlanpiaci áremelkedésének. 2022-ig azonban "csak" a lakásárak növekedtek, a kedvező hitelkörnyezet és a bérek növekedése még tarthatta a lelket az aktívan keresőkben. A 2022-es év viszont olyan változásokat hozott, ami halmozottan megnehezítette a hitelből lakást vásárolni akarók helyzetét. A családtámogatások a társadalom egy bizonyos csoportját még egy ideig ki tudják szolgálni pénzügyileg - bár számukra is romlott a vásárlási lehetőség - de még kritikusabb azoknak a helyzete, akik gyermek nélkül, esetleg nem kiskorú gyermekkel (tehát támogatás nélkül) néznek szembe a lakóingatlan-piaccal. Az MNB legfrissebb Lakáspiaci jelentésében szerepel egy mutató, amely a lakásvásárlás elérhetőségére vonatkozik. Ez az index drasztikusan leromlott, országosan is, de főleg Budapesten, a gyermektelen háztartások esetében pedig olyan mélyen van, amire az adatok rendelkezésre állása óta soha nem volt példa. Így történt tehát, hogy kiárazódtak a gyerek nélküliek, vagy már az idősebb gyerekesek a használt- és az újlakás-piacról is.

Bár erősen indult a 2022-es év a háztartások reáljövedelmét illetően, már a második negyedévtől éreztették hatásukat a globális események, és a kezdeti 12%-ról, 4%-ra esett vissza a reáljövedelmek növekedési üteme. Az MNB várakozásai szerint, az idei év utolsó negyedévétől már nemcsak a növekedés lesz egyre kisebb, hanem a csökkenés is elkezdődik. Az év végén...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés