Előfizetői tartalom

Készülhet az építőipar - Megdrágítja az EU az olcsó és környezetkárosító termékek behozatalát

Portfolio
Ideiglenes megállapodás született az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmusról (CBAM) Brüsszelben, az úgynevezett uniós karbonvám 2023 októberétől lép életbe, eleinte egyszerűsített követelményekkel. A karbonvám lényege, hogy egyes termékek - vas, acél, cement, alumínium, műtrágya, stb. - unión kívüli behozatala során egy illetékkel ösztönözzék a magas szintű éghajlatvédelmi előírásokat - áll az Európai Tanács közleményében. Egyszerűbben szólva, hogy ne rontsák a belső piacok versenyhelyzetét az EU területére beérkező olcsó, de magas szén-dioxid-kibocsátással járó termékekkel.

A Tanács és az Európai Parlament ideiglenes és feltételes megállapodásra jutottak az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmusról (CBAM). A megállapodást az uniós tagállamok nagyköveteinek és az Európai Parlamentnek még meg kell erősítenie, illetve a két intézménynek még el kell fogadnia, hogy véglegessé válhasson. A CBAM - azaz uniós karbonvám - lényege...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés