Előfizetői tartalom

Nem kellenek a szűz alapanyagok: a meglévő épületeket is felhasználhatja az építőipar

Portfolio
Az épületállomány a jövőben egyre inkább a különböző építőanyagok nyersanyagforrása lesz - véli az Euroconstruct finn kutatója, Markku Riihimäki. Egy épület tulajdonságai alapján lehetséges ugyanis az épületállományban lévő anyagmennyiség modellezése és kiszámítása, ennek ismeretében pedig kitűzhetünk olyan célokat, mint a bontási hulladék magas hasznosítási aránya, a környezetvédelem vagy akár a körforgásos gazdaság is.

Európában kevés a statisztika az építőanyagok felhasználásának arányáról és csak néhány országban mérik ezt. Előnyös lenne egy anyagspecifikus építési statisztikát kidolgozni, ezt viszont nehezíti az építőanyagok sokoldalúsága. Az építőanyagok használata nagyrészt hibrid: például, ha egy épület favázas, attól még a teherhordó váza más anyagokat is tartalmazhat....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés