minigarzon kislakás konyha
Ingatlan

Ez lehet a jövő ingatlanbefektetése - Növekvő keresletről beszélt a szakértő

Portfolio
A legfrissebb ingatlanbefektetési trendekről, valamint a feltörekvő bérlakás- és diákszálláspiacokról hallhattak részletes elemzéseket, átfogó előrejelzéseket a Forestay által szervezett befektetői reggeli résztvevői.

Az előadások sorát Borbély Gábor, a CBRE Üzletfejlesztési és kutatási igazgatója nyitotta, aki a legújabb 2022 év végi ingatlanpiaci adatokat mutatta be. Kiemelte, hogy ugyan erős aktivitást mutattak a befektetők az év elején, de globálisan a vártnál gyengébben alakult az ingatlanbefektetési volumen 2022-ben. Az összes tranzakció értéke így is megközelítette az 1000 milliárd dollárt, amely a 2018-2019-es kb. 1100 milliárdhoz képest nem jelentős elmaradás, ráadásul 2023-ban is legalább hasonló összegre számítanak a szakértők.

Borbély Gábor hangsúlyozta, hogy ugyan az utóbbi két év sztárja változatlanul az ipari-logisztikai szektor volt, már látszanak a jelei a kiskereskedelmi és hotelpiaci befektetések iránti érdeklődés erősödésének, valamint jelentős érdeklődés tapasztalható a bérlakás (BTR) és egyéb alternatív ingatlanszektorok iránt is.

Borbély Gábor is előadója lesz a február 21-i Property Warm Up 2023 konferenciának! Részletekért kattints!

A bérlakás szektor jelentőségének növekedését hangsúlyozta Tóbiás Gábor, a Forestay expanziós igazgatója is, aki a nemzetközi bérlakás- és azon belül a diákszálláspiaci trendekről adott elő. A résztvevők megtudhatták, hogy

Európában hiány van diákszállás-kínálatból,

miközben a kereslet egy évtizede olyan magas, hogy egyes egyetemek olykor kénytelenek a beiratkozott diákjaikat átmenetileg sátortáborokban elhelyezni míg találnak szállást, vagy egyszerűen nem tudják fogadni a külföldi diákokat a kollégiumi férőhelyek hiánya miatt.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Balance Garden
24.52–92.17 m241.15–119.94 M Ft
BudaPart
29–124 m20–0 M Ft
Budai Walzer II. ütem
44–102 m258–136 M Ft
Elite Park 2-3
28.74–109.44 m242.74–149.89 M Ft
Waterfront City IV. ütem
28–99 m249.9–219.9 M Ft
Zöldmező Lakópark
28.95–83.3 m228.68–70.06 M Ft

A piaci adatok bemutatása során kiderült, hogy a privát építésű diákszállás szektor alkalmas arra, hogy gazdasági ciklustól független lehetőséget teremtsen a befektetőknek a portfóliójuk kiegyensúlyozására akár egy gazdasági visszaesés idején is.

A kollégiumi fejlesztéseket számos országban már ma is egy külön ingatlanbefektetési eszközcsoportként tartják számon és a pozitív befektetői hangulat ebben a szektorban azt mutatja, hogy a befektetők bíznak az eszköz inflációállóságában és az általa stabilan biztosított hozamokban.

Végezetül Botos Bálint, a Forestay Csoport ügyvezető partnere vette át a szót, aki a tranzakciós példák bemutatása után rátért a budapesti bérlakás- és diákszálláspiac helyzetének bemutatására. Előadása során kihangsúlyozta, hogy továbbra is feszes a budapesti bérlakás helyzet, a külföldiek keresik a magas minőségű bérlési lehetőségeket, ráadásul a fajlagos vásárlási árak elszállása és a magas kamatok miatti befagyott hitelezés miatt a bérlés, mint opció egyre inkább napirendre kerül a magyarok között is. Ezt tetézi, hogy a turizmus Covid-járvány utáni visszaerősödése és az AirBnB magasabb jövedelmezősége révén újabb nyomás alá helyeződik a csekély budapesti bérlakás kínálat, mely egyre csak feljebb nyomja a bérleti díjakat, esetenként a megfizethetőség határán túlra is, így azok a turisztikai piacon hasznosulnak az egyetemisták és a fiatal pályakezdők pedig ezáltal kiszorulnak a belső kerületekből.

Botos Bálint CFA
Forestay RE Fund Management, Managing Partner
Bálint holds an MSc degree in economics from the Budapest University of Technology and Economics (2008), he pursued extensive financial studies at the CFA Institute (CFA charter, 2012) and m
Tovább
Bálint holds an MSc degree in economics from the Budapest University of Technology and Economics (2008), he pursued extensive financial studies at the CFA Institute (CFA charter, 2012) and m Tovább

Botos Bálint rávilágított: ezekre a piaci helyzetekre kívánnak megoldást adni a Forestay Csoport fejlesztései a Dean’s College Hotel, valamint a Kazinczy utcába tervezett nemzetközi márkanév által ellátott 280 szobás középkategóriás hotelfejlesztés.

Címlapkép forrása: Getty Images

forint
Vekeri-tó vízállás csapadék debrecen
orosz ukrán háború konfliktus katona fegyveres harcos katona stock
K_EPA20210607063
balaton utazás nyaralás kijárási korlátozás
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Ez is érdekelhet
balaton utazás nyaralás kijárási korlátozás