építőipari munka
Ingatlan

Fontos támogatásról döntött a kormány az építőipar szereplői számára

Portfolio
Az iparágat sújtó infláció miatt a közbeszerzésekről szóló törvény szerinti építési beruházások megvalósítására kötött szerződések módosításának lehetőségéről döntött a kormány, vagyis a háború okozta áremelkedés egy részét, bizonyos esetekben átvállalja az állam. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a módosítás azon beruházások esetében kezdeményezhető, melyeknél a rendes üzleti kockázat mértékét meghaladó költségnövekmény történt.

A közbeszerzésekről szóló törvény szerinti építési beruházások során rendes üzleti kockázatnak minősül azon költségnövekmény, amelynek mértéke nem haladja meg a szerződés teljesítése során felhasznált, az orosz–ukrán háború okozta áremelkedéssel érintett építőanyagok és beépítésre kerülő építőipari termékek piaci áremelkedésének azon együttes mértékét, amellyel az ajánlattevő a szerződés megkötésekor számolhatott.

Az áremelkedéssel érintett építőanyagok és termékek listáját Lázár János, építésgazdaságért felelős miniszter, rendeletében teszi közzé. A költségnövekedés mértékéről, valamint az áremelkedéssel érintett építőanyagok és termékek költségének mértékéről a miniszter, kérelemre szakvéleményt ad.

A hazai építőipar aktuális kérdéseivel kiemelten foglalkozunk a március 30-i Építőipar 2023 konferencián. Részletekért kattints!

A 2022. február 24. napjáig megkötött építési beruházási szerződések esetén a nyertes ajánlattevő kezdeményezheti a szerződés módosítását, ha az érintett szerződés alapján lefolytatandó valamennyi műszaki átadás-átvételi eljárás lezárására még nem került sor.

A szerződés módosítása a rendes üzleti kockázat mértékét meghaladó költségnövekmény esetén kezdeményezhető.

A nyertes ajánlattevő által az ajánlatkérőhöz benyújtott szerződésmódosítási kezdeményezés tartalmazza az áremelkedéssel érintett építőanyagok és termékek megjelölését, azok mennyiségét, illetve azokra az ajánlatadás során számolt költség mértékét. Emellett az árazott költségvetés figyelembevételével, továbbá a szerződésmódosítás keretében érvényesíteni kívánt többletköltséget.

Ha a rendes üzleti kockázat körébe tartozó költségnövekedés más módon nem igazolható, az ajánlatadáskori költség mértékét az ajánlatkérő megkeresése alapján az építésgazdaságért felelős miniszter szakvéleményben határozza meg.

Nem minősül indokolatlan kockázatátvállalásnak az ajánlatkérő részéről, ha a szakvéleményben meghatározott, a rendes üzleti kockázat mértékét meghaladó költségnövekedés legfeljebb 50 százalékát átvállalja, ami az eredeti szerződéses érték 15 százalékát nem haladhatja meg. Az átvállalt költségnövekedés nyertes ajánlattevő részére történő megfizetésére:

  • 2024. június 30. előtti teljesítési véghatáridejű szerződések esetében egy alkalommal, a végszámlakiállításakor van lehetőség,
  • 2024. július 1. napját követő teljesítési véghatáridejű szerződések esetén egy részszámlában és a végszámlában van lehetőség, amely esetben a részszámla kiállításának feltétele a kivitelezési munkák legalább 50 százalékos teljesítési készültsége.

A rendelet rendelkezései a hatálybalépését megelőzően megindított közbeszerzések eredményeként, a rendelet hatálybalépése - azaz 2023. január 25. - előtt megkötött szerződésekre is alkalmazhatók.

ATENOR - BakerStreet
16572 m216–18
BIF LOFT Irodaház
519 m23770–3900 Ft
BIF Tower
7500 m216–18
Victor Hugo Irodaház
265 m23480–3600 Ft
myhive Átrium Park
1129 m213–17

Címlapkép forrása: Getty Images

tüntetés
mateusz morawiecki
vlagyimir putyin
flybe
elbocsátás kirúgás nő szomorú
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eladó kiadó lakás