Előfizetői tartalom

Aggódhatnak az irodapiac szereplői - Merre tovább innen?

Portfolio
Rekordalacsony üresedés, kimagasló kereslet és emelkedő bérleti díjak - ezek voltak a három évvel ezelőtti irodapiac legfőbb megállapításai, azóta azonban nagyot fordult a világ. A 2020-ban megjelent Covid-járvány bár látványosan átalakította az irodahasználati szokásokat és nagy riadalmat keltett, a piaci mutatókban nem hozott azonnali, drasztikus változásokat, nem is hozhatott, hiszen a szerződések jellemzően 3-5 vagy akár 10 évre is szólnak. Az azóta eltelt közel három év azonban - más tényezők együttállásának köszönhetően - bebizonyította, hogy a piaci környezet mégis megváltozott, ami, ha így folytatódik tovább a helyzet az irodapiacon, akkor akár aggodalomra is adhat okot. A helyzet bonyolult, az átlag sokszor semmit nem mond. Külön kell kezelni alpiacokat, minőségi kategóriákat, műszaki felszereltséget, üzemeltetési előnyöket és hátrányokat, finanszírozási hátteret, bérlői szerződéseket és milliónyi aspektust, amitől az egyik ház finanszírozható és jó befektetés hosszú távon, a másik a szomszédban pedig kerülendő.

A járvány enyhülésének következtében nagyon hamar visszatért az optimizmus a hazai irodapiacra. A home office elterjedése hozott ugyan átalakulást egyes cégek irodaterületi igényeiben, de ezek nem hirtelen mentek végbe és nem okoztak látványos növekedést az üresedési rátákban. A 2019 végén mért rendkívül alacsony, 5,6 százalékos üresedés azonban negyedévről negyedévre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés