Előfizetői tartalom

Gomolyfelhők sorakoznak: esik az acél ára, mégsem jön idén az építőipari költségcsökkenés

Portfolio
Michael Klien, a WIFO, az Euroconstruct osztrák tagintézetének elemzője Ausztria és a környező országok - beleérteve Magyarországot - építőipari helyzetét vizsgálta. Az osztrák építőipar számára 2022 ígéretesen indult, az év eleji felmérésében egyre több cég a rendelések kedvező alakulásáról számolt be. Viszont az év folyamán a gazdasági helyzet folyamatosan romlott. Az építőipari munkák viszonylag gyors lassulása volt jellemző 2022-ben nemcsak Ausztriában, hanem más országokban is. A különböző országok üzleti bizalmi indexének összehasonlításából kiderül, hogy az európai építőipar elvesztette a lendületet és sok esetben optimistából pesszimistába fordult. Németországban, Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban már most több a nem elegendő rendelésállománnyal rendelkező cégek aránya. Az építőipari anyagárak tekintetében is történt változás: az acél ár már például esni kezdett.

Az építőipari munkák elapadásáért az építési költségek alakulását lehet hibáztathatni, az európai építőipart ugyanis rövid időn belül két egymást követő költségsokk érte. Építőipar...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés