prologis_park_harbor
Ingatlan

Elképesztő számok: ennyit bővült egy év alatt az ingatlanpiac legstabilabb területe

Portfolio
Átfogó képet tett közzé a Prologis az ipari/logisztikai ingatlanok hazai piacának aktuális helyzetéről. A cég a 3,14 millió négyzetméteres budapesti állományból mintegy 20 százalékkal részesedik és a jövőben is további fejlesztéseket tervez. A vállalat jövőbeli terveiről és a piac alakulásáról Hunyadi Zsuzsanna, a cég bérbeadásért és ügyfélelégedettségért felelős igazgatója és Szoboszlay Máté, a Prologis tőkeallokációs igazgatója beszélt.

Az ágazat fejlődését mutatja, hogy egy év alatt mintegy 10 százalékos bővülés történt az állományban, ami elképesztő aktivitásra utal. A piac felvevőképessége stabil, a bérleti díjak 5,5 eurón állnak, ugyanakkor a spekulatív fejlesztésekkel most mindenki óvatosabb. Ennek ellenére a kereslet továbbra is erős, így a bérleti díjak év végére elérhetik a 6 eurót – hangsúlyozta Hunyadi Zsuzsanna. A jövőben még jobban előtérbe kerül a fenntarthatóság, az ilyen irányú igényeket már több bérlő is jelezte - tette hozzá.

A tavalyi évben erős keresletet és erős fejlesztői aktivitást prognosztizáltunk és ezek valóban bekövetkeztek, a hozamcsökkenési várakozásaink azonban nem igazolódtak be – emelte ki Szoboszlay Máté. A szakember elmondta, hogy a Prologis Park Budapest Sziget II területén 30 hektáron 3 épület fejlesztési aktivitása zajlik. A DC1A épület már el is készült és a DC1B is rendelkezik használatbavételi engedéllyel. A DC2 A építése jelenleg is zajlik, ezeken kívül viszont még több mint 100 ezer m2-nyi fejlesztési potenciál van a területben, így összesen 140 ezer m2 valósítható meg.

A hazai ingatlanpiac aktuális folyamataival kiemelten foglalkozunk a február 21-i Property Warm Up 2023 konferencián. Részletekért kattints!

Ami a bérlői igényeket illeti, 2020-2022 között az e-kereskedelem volt a húzóerő, emellett a gyártótevékenység, főleg autóipar és akkumulátorok területén, emellett az FMCG-ben a „food” szegmensnek van markáns raktározási igénye. Az épületeknél egyre fontosabb a minősítés, nemcsak az energetika szempontjából, de például az access4you is felértékelődik, miután felmérések szerint a munkavállalók 10-13 százaléka érintett - hangsúlyozta.

Mi jöhet még 2023-ban?

Szoboszlay Máté szerint 2023-ban a szolgáltatások komplexitásbővítése folytatódni fog, a működési fundamentumok biztosítottak, az USA-ban csökkent az inflációs nyomás, a munkabérek stabilizálódtak, nincsenek fennakadások, legfeljebb kisebb felhők. Ettől függetlenül a tőkepiacon kivárás van és folyamatosak az átárazódások.

CTPark Budapest West - BIA2c
10138 m25.5–5.5
CTPark Tatabánya - TBN5
32712 m25.5–5.5
IGPark Kecskemét Dél
20000 m25–5
Prologis Park Budapest-Gyál
KIADVA m24.7–4.7
Prologis Park Budapest-M1
KIADVA m24.7–4.7
RaktárAD Alsónémedi
15000 m2330000–400000 Ft

A fejlesztéseknél az infrastruktúra kialakításához szükséges idő emelkedett, a csarnokok építési ideje nem változott, de az előkészítés, engedélyeztetés hosszabbodott, az alapanyaggal kapcsolatos kihívások - amik a háború kitörésekor megjelentek - mostanra enyhültek, miután már megvannak az alternatív megoldások, jóllehet ezek árazása rendkívül volatilis.

Fejlesztéseinknél hosszútávon gondolkodunk, ezeket a házakat 50 évre tervezzük,

így a fejlesztés mellett nagyon fontos a működtetés hatékonysága és a jövőbeni technológiák például napelemes megoldások későbbi alkalmazhatósága, elektromos töltők beépíthetősége, bővíthetősége - tette hozzá.

Címlapkép forrása: Prologis

építkezés daru
tőzsde
Fribourg Svájc
parkolóház sorompó
europai-unio-euro-europai-gazdasag

Kiszámoló Hitelpiaci körkép

Megkértem hitelügyiintézős Gáborunkat, hogy írjon egy kis szösszenetet a hitelpiacról, ami most megélénkülni látszik...

Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
ETF-ek , gyorsnövekedésű részvények, TBSZ.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
építkezés daru