iroda fiatalok startup
Ingatlan

Generációk feszülnek egymásnak az ingatlanoknál - Ki, mit akar és ki diktálja a jövőt?

Portfolio
Az elkövetkezendő időszakban négy fő téma határozza majd meg az ingatlanokkal kapcsolatos döntéseket: a lokáció, az ESG, a wellbeing és a hibrid munkavégzés - derül ki a CBRE új kutatásából. A generációk között nagy eltérések vannak

A CBRE közzétette legújabb jelentését, amelyben összefoglalta azokat a generációkon átívelő attitűdöket, amelyek meghatározzák majd a következő időszakban az épített környezet alakulását. Több mint 20 000 embert kérdeztek meg világszerte – a baby boomerektől egészen a Z generációig –, hogy felmérjék, hogyan élnek, dolgoznak, illetve vásárolnak majd a jövőben, és ez miként hat az általuk használt ingatlanokra.

Az eredmények szerint a wellbeing, a lokáció, az ESG és a hibrid munka lehetősége az a négy átfogó téma, amely jelentősen befolyásolja majd az ingatlanokkal kapcsolatos döntéseket.

Minimális eltérésekkel azért lehet találkozni az Egyesült Államokban, az ázsiai és csendes-óceáni térségben, illetve Európában.

Utolsó lehetőség, hogy ne maradj le az évindító ingatlanpiaci rendezvényünkről. Jövő hét kedden találkozunk a Property Warm Up konferencián!

Élettér

Európa-szerte a válaszadók 32 százaléka tervez költözést a következő két évben, 42 százalékuk választanak a városközponthoz közelebbi lokációt jövőbeni lakhelyéül. Vagyis a még költözés előtt állók számára vonzó, ha közel van a városközpont, különösen igaz ez a fiatalabb generációk esetében. Vélhetően a fennmaradó, költözni nem vágyó 68% egy része a járvány utáni "kiköltözési hullámot" megtapasztalta, így esetükben a városközponthoz eső lokáció már nem releváns. Illetve a költözni vágyó, de nem a városközpontot választó 58% még tovább erősítheti a külvárosi, agglomerációs lokációk iránti keresletet.

A kutatás azt is megállapította, hogy a költözni szándékozók közel fele bérléssel tervez, ami további lehetőségeket kínál a Build-to-Rent fejlesztők és befektetők számára.

Munkakörnyezet

A világjárvány lecsengése után érezhető munkahelyi tendenciává vált az irodába való visszatérés. Európa-szerte a megkérdezettek 38 százaléka mondta azt, hogy újra teljes munkaidőben dolgozik az irodában. Az ideális jövőbeli munkarend kapcsán a megkérdezettek 90 százaléka nyilatkozta azt, hogy munkaidejének legalább egy részét a munkahelyén szeretné tölteni.

Ez egyrészt az irodák létjogosultságát erősíti meg, illetve arra utal, hogy a legtöbben hibrid munkavégzésben gondolkodnak, vagyis az otthoni és az irodai környezet egyaránt részese lett az általános munkavégzésnek.

A munkahelyen töltött idő hosszát ugyanakkor nagyban befolyásolja a bejárással eltöltött idő – amit az európai válaszadók 67 százaléka megemlített. Az iroda jó elhelyezkedését a megkérdezettek 54 százaléka találta fontosnak.

Vásárlási szokások

Az elmúlt két évben az e-kereskedelem vezető szerepet játszott a fogyasztók vásárlási szokásaiban, azonban a felmérésben megkérdezettek tíz kategóriából hétben a hagyományos kiskereskedelmet jelölték meg preferált vásárlási módként. Az európai válaszadók 61 százaléka számára az üzletlátogatás elsődleges célja a termék megtekintése vagy kipróbálása.

A kiskereskedők számára a fizikai üzletnek is lehet értéke: a megkérdezett fogyasztók 50 százaléka, vagyis a fele nyilatkozott úgy, hogy szeretné a terméket az üzletben megnézni, mielőtt online megvásárolná. A visszaküldések esetében a fogyasztók kisebb része, mintegy 43 százaléka mondta, hogy az online megrendelést inkább az üzletben adja le, mintsem postai úton visszaküldené.

BIF LOFT Irodaház (Bihari)
20 m23230–3410 Ft
BIF Tower
7500 m216–18
Centerpoint 1-2 irodaház
18000 m215.5–16.9
Szépvölgyi Business Park
0 m214.5–15.5
myhive Greenpoint 7
0 m216–16
myhive Thirteen | Xenter
1830 m213.5–14.5

Címlapkép: Getty Images

Putyin-Hszi Jinping talalkozo Moszkva
tankok tankok harckocsi stock
idős, nyugdíjas, ház, terasz, napsütés, kert

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
építkezés, építőipar, fúró, fúrás, alapozás