Előfizetői tartalom

Budapest továbbra is kitart, de van ahol alig adnak át új lakásokat

Portfolio
A közelmúltban már írtunk az EBI építőipari jelentéséről, akkor a magas-és mélyépítéseket vizsgáltuk. Mostani cikkünkben a lakásépítéseket, és az építőipari teljesítmény országos megoszlását fogjuk elemezni.

Halvány javulás a társasházi lakásépítéseknél

A negyedik negyedév némileg nagyobb társasházi lakásépítési aktivitást hozott a másodikhoz, illetve a harmadikhoz képest. Bár a kivitelezési fázisba lépő projektek összértéke enyhén bővült október és december között, a korábbi évekkel összehasonlítva továbbra sem számított kiugróan magasnak, míg változatlan árakon inkább alacsonynak nevezhető.

Összesen valamivel több, mint 90 milliárd forint értékben indultak el építkezések. Az átmeneti magasabb számok mögött többnyire nagyobb, több ütemes projektek egy-egy ütemének elindítása állt, és nem jelenti a szektor magára találásának kezdetét. Annál is inkább, mivel az új lakások piacán visszaeső kereslettel szembesülnek a fejlesztők, és a gazdasági bizonytalanságok, valamint a drága finanszírozás miatt ez a következő hónapokra is jellemző lehet.

Az építőipar jövőjéről és kihiívásairól lesz szó március 30-án az Építőipar 2023 konferencián. A részletekért kattints!

Összességében 2022-ben folyó áron visszaesés látszott a társasházi lakásépítési Aktivitás-Kezdésben 2021-hez képest, de a megkezdett kivitelezések értéke a 2018-ast és 2017-est sem érte el. Változatlan árakon pedig még szembetűnőbb a különbség, a 2016 óta tartó időszakban, csak 2020-at jellemezte ennél alacsonyabb szám.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés