iroda irodapiac
Ingatlan

A nehezén túl vagyunk? Így ragyog most a magyar ingatlanpiac csillaga

Portfolio
A 2023-as évi várakozásait, a tavalyi év legfontosabb trendjeit, változásait, számait mutatta be a Cushman&Wakefield a magyar ingatlanpiac vonatkozásában: ezek alapján az ingatlanbefektetési piac egyértelműen lelassult, a budapesti irodapiacon azonban a bérlői kereslet továbbra is megvan, a logisztikai ingatlanoknál már vége az egyeduralomnak és egyre inkább többszereplőssé válik a piac, a kiskereskedelmi szektorban a felújításoké lehet a főszerep, míg a szálláshelyeknél közel 10%-kal növekedhet a hotelszobák száma a következő 3 évben - áll "The Hungarian Real Estate Markets Outlook 2023" című riportban.

Az ingatlanbefektetések lelassultak 2022 második felében

A közép- és kelet-európai piacokon a beruházások összértéke 10,7 milliárd euró volt 2022-ben, ami 6,6%-os növekedést jelent 2021-hez képest. A második félév egyik legfontosabb változása az új kamatkörnyezet volt, ez a befektetők hozzáállásában és a befektetési volumenben is tükröződött:

a tranzakciós aktivitás lelassult, a magyarországi beruházások teljes volumene 2022-ben 994 millió euró volt. Ez éves szinten 19%-os csökkenést jelent és 2016 óta a legalacsonyabb érték.

Az irodai szektor 35%-os arányt képviselt a befektetésekben, de összességében jelentős visszaesést élt meg a piac.

Júniusban ismét Property X konferencia, ahol a szamai program mellett a networkingen és a kötetlen beszélgetéseken lesz a hangsúly. A részletekért kattints!

A lakossági befektetések volumene 280 millió eurót tett ki, ami az éves befektetés 28%-a, míg a retail piac számait az Adventum által megvásárolt 18 kiskereskedelmi központ (Tesco) pörgette fel. Az ipari-logisztikai szegmens 22%-ot képviselt, a legjelentősebb tranzakciók között volt az Airport City Logisztikai Park, az Akácliget Logisztikai Központ és az Europa Center Miskolc eladása.

befektetési volumen mo-on cushman
Befektetési volumen 2007-2022 között Magyarországon (millió euróban), forrás: The Hungarian Real Estate Markets Outlook 2023

Kereslet van, de a kínálat csökken a budapesti irodapiacon

2022-ben összesen mintegy 400 000 négyzetméternyi irodaterületet adtak bérbe Budapesten, ami 7%-os növekedés 2021-hez képest. Az üresedés 11,3%-os, ennek növekedéséhez elsősorban az új kínálat járult hozzá, és még mindig a 10 éves átlag és az európai fővárosok jelenlegi átlaga alatt van. A kínált irodaterületek 2022-ben 13 éves csúcson voltak 267 ezer négyzetméterrel, az elkövetkezendő években azonban ennek a feleződése várható.

Az új kínálat 2023-tól kezdve folyamatosan csökken, Jelenleg 320 000 négyzetméternyi irodaterület épül Budapesten 2024-es átadással. 2025-RE TERVEZETT PROJEKTEket alig jelntenek be.

Új tendencia, hogy az építés alatt álló irodaterületek 60%-a a Pest Központ és a Nem-Központi Pest alpiacokon található, a korábban népszerű Váci úti irodafolyosó már csak 4%-át teszi ki az építés alatt álló fejlesztéseknek.

Az új állományra van kereslet, a nemrégiben átadott irodaházak 67%-os kihasználtsággal kerültek a piacra (a saját tulajdonú épületeket nem figyelembe véve).

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a bérbeadók továbbra is összpontosítanak arra, hogy megtartsák a munkavállalóikat, többek között a munkahely vonzóvá tételével. Ezen túl a szigorodó ESG-kritériumoknak való megfelelés is fókuszpont. Egyre több bérbeadó lesz kénytelen korszerűsíteni az első generációs irodaházakat, hogy megfeleljenek az új szabványoknak és javítsák versenyképességüket, illetve, hogy ne kelljen növekvő üresedési rátákkal, csökkenő bérleti díjakkal és növekvő karbantartási költségekkel szembenézniük.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
ATENOR - RoseVille

ATENOR - RoseVille

1034 Budapest, Bécsi út 68-84.
Kiadó terület: 15503 m2
Bérleti díj: 20 – 20 EUR
Átadás:
2022

Ajánlatot kérek

Az autóipar húzza a logisztikai szegmenst

A logisztikai iparág, és így számos ingatlanfejlesztés is, az autóiparhoz, leginkább a német autóiparhoz kapcsolódik. Az autógyártás és alkatrészellátás fellegvárai Győr (Audi), Kecskemét (Daimler Mercedes) és Debrecen (BMW), de az autóipar képviselteti magát Esztergomban (Suzuki) és Szentgotthárdon (Stellantis) is. A meglévő telephelyek mágnesként vonzzák az autóipari beszállítókat, és ez a kereslet várhatóan a következő években is fennmarad.

A hazai modern logisztikai területek túlnyomó többsége azonban Budapest körül koncentrálódik, a teljes, mintegy 4,6 millió négyzetméteres, bérbeadásra épített állomány mintegy 70%-a található a budapesti agglomerációban. A teljes magyar piac az egyik legkisebb a régióban, ami növekedési potenciált jelez a magyar vidéki piacok számára a nagy logisztikai központok, mint például Debrecen, Győr, Székesfehérvár és Kecskemét környékén.

A fejlesztőket illetően, korábban a Prologis uralta az ipari-logisztikai ingatlanok piacát Magyarországon, mostanra azonban olyan más globális szereplők, mint a Logicor és a GLP, valamint a hazai és regionális versenytársak, mint a CTP, a WING és a Hello Parks is megjelenetek.

Top 10 logisztikaiingatlan-fejlesztő Magyarországon (a teljes állományon belüli részesedés alapján, %), forrás: The Hungarian Real Estate Markets Outlook 2023

A fejlesztők aktív piackeresését magyarázza az erőteljes keresletnövekedés, ami 2022-ben elérte a 680 000 négyzetmétert, ezzel 7%-os növekedést mutatva 2021-hez képest. A prémium bérleti díjak 15,1%-kal emelkedtek éves szinten, és jelenleg 5,35 euró/négyzetméteren állnak. A piacot elsősorban a logisztika hajtja, de az online kereskedelem bővülésével egyre nagyobb az érdeklődés az e-kereskedelmi központok iránt is.

Magyarországon jelenleg több mint 600 000 négyzetméter logisztikai terület épül.

Ennek túlnyomó többsége Budapest környékén található, összesen 476 000 négyzetméterrel és 30%-os előbérleti aránnyal. A regionális piacokon a fejlesztési tevékenység visszafogottabb, jelenleg mintegy 136 000 négyzetméter áll építés alatt, amelynek 44%-a már előbérletbe került. A fejlesztések Kecskemétre, Miskolcra és Tatabányára koncentrálódnak. A fejlesztőket tekintve jelenleg a HelloParks a legaktívabb Budapest és környékén, ezt követi a CTP és a VGP, míg a vidéki piacokon az InfoGroup és a Cordys Capital. A Faedra Group, a Biggeorge és a White Star a logisztikai fejlesztések piacának legújabb szereplői.

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
CTPark Budapest West - BIA2c

CTPark Budapest West - BIA2c

2051 Biatorbágy, Erdőalja utca 1.
Kiadó terület: 10138 m2
Bérleti díj: 5.5 – 5.5 EUR
Átadás:
2023. dec

Ajánlatot kérek

Nem végezte ki az online a fizikai vásárlásokat

Az online kereskedelem felgyorsulása ellenére a retail forgalom 90%-át teszik ki Magyarországon a fizikai vásárlások. Az e-ker növekedési üteme lassult tavaly, így várhatóan 2025-re sem lesz magasabb a részesedése 15%-nál a teljes kiskereskedelmi forgalomban.

A kínálatot illetően, 2019-2022 között összesen 27 márka lépett be a magyar kiskereskedelmi piacra, a legaktívabbak továbbra is a divatmárkák voltak. A legnagyobb új belépő 2023-ban a Primark lesz, amely az Aréna Plázában nyitja meg 4300 négyzetméteres üzletét. A retail szereplők jelenleg korlátozottan terjeszkednek, elsősorban a magas energiaárak és az indexálás okozta kihívások leküzdésére összpontosítanak.

de a szakértői várakozások szerint a piaci aktivitás 2024-től javulni fog.

Magyarországon a kiskereskedelmi tevékenységet a modern bevásárlóközpontok uralják, 56 bevásárlóközpontot tartanak nyilván (ebből 28 van Budapesten), amelyek összesen 1,31 millió négyzetméter bruttó bérbeadható területet biztosítanak.

A fejlesztéseket illetően, folyamatban van az egykori Fontana divatház helyére épülő Müller üzletház építése, illetve a meglévő létesítmények tulajdonosai felújítási projektekkel reagálnak a kiskereskedelem szélesebb körű változásaira. Előkészítés alatt van a Corvin Áruház teljes átalakítása, amely után 7300 négyzetméter kiskereskedelmi területet kínál majd, illetve a Zugló City Center Projekt 10 000 négyzetméteres kiskereskedelmi területet fog nyújtani a felújítást követően. Nyugat-Európához hasonlóan a kiskereskedelem "élményszerű" aspektusa egyre fontosabbá válik, ezért a fejlesztők újrapozicionálják, felújítják a régebbi állományt. A hazai bevásárlóközpont-állomány 93%-a több mint 10 éves, és nehezen tud megfelelni a vásárlók és a kiskereskedők modern igényeinek.

A kiskereskedelmi szektorban a retail parkok is meghatározóak, a legjobban teljesítők főként a főváros közelében, az országos autópályák mellett helyezkednek el. A fő csomópontok élelmiszer-, bútor- és barkácsáruházakat tömörítenek, amelyeket sport-, egészség- és szépségápolási, tömegdivat- és diszkontáruházak támogatnak. 2022-ben összesen 25 700 négyzetméternyi retail parki területet adtak át.

Közel 10%-os növekedés várható a szállodai szobaszámban 2025-ig

Mintegy 26 200 meglévő szállodai szoba van Budapesten, ezeken felül kb. 2517 szoba (a megnyitás valószínűségével súlyozva) van előkészítés, és 591 felújítás alatt. Ez 9,6%-os kínálatnövekedést jelent a következő három évben. A jelenlegi piaci körülmények miatt azonban egyes szállodanyitások késhetnek vagy későbbre halasztódhatnak.

A szektor egyik érdekessége, hogy a többi iparággal ellentétben a szállodaipar kevésbé tudott az ESG szemlélethez értéket rendelni. A fenntarthatóság előretörésével azonban lassan ez is megváltozhat.

Címlapkép: Getty Images

ikea-aruhaz-edmonton-kanada
agrárminiszter nagy istván
csasziv jar

Kiszámoló Hitelpiaci körkép

Megkértem hitelügyiintézős Gáborunkat, hogy írjon egy kis szösszenetet a hitelpiacról, ami most megélénkülni látszik...

2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
ETF-ek , gyorsnövekedésű részvények, TBSZ.
Ez is érdekelhet
Durer-Park-infrastruktura-fejlesztes_latvanyterv_02