Előfizetői tartalom

Itt vannak a számok: ennyit lehet valójában keresni az építőiparban

Portfolio
Az építőiparban jelentkező általános munkaerőhiány kapcsán gyakran felmerül, hogy hogyan változott az ágazat alkalmazottainak keresete. Vajon hol tart most egy építőiparban dolgozó jövedelme a nemzetgazdasági átlaghoz képest? És az iparágon belül milyen tevékenységekkel lehet a legjobban keresni? Az ÉVOSZ tanulmánya és a KSH számai alapján ennek néztünk utána.

Nagyot emelkedtek az elmúlt években a nominális jövedelmek Magyarországon, jóllehet a kiugróan magas infláció miatt a reáljövedelmeket nézve már teljesen más a helyzet. Az építőiparban viszont különösen nehéz jó áron, megfelelő szakembert találni, így a KSH számai alapján megnéztük, hogy az ágazatban alkalmazott szakemberek mennyit keresnek átlagosan.

Az építőipari munkaerőhiánnyal és az ágazat legfőbb kihívásaival kiemelten foglalkozunk a március 30-i Építőipar 2023 konferencián. Részletekért kattints!

Elsőként azt hasonlítottuk össze, hogy a nemzetgazdasági átlaghoz képest, hol tart az építőiparban alkalmazottak havi, bruttó átlagkeresete. Ehhez a 2020 és 2021, illetve a 2021 és 2022 közötti átlagos béremelkedést és a tényleges bruttó kereseteket vettük alapul.

Ez alapján megállapítható, hogy 2020 és 2021 között az országos bérnövekedés átlagosan 8,7 százalékot tett ki, míg az építőiparban ez minimálisan magasabb, 9,0 százalék volt. 2021 és 2022 között azonban fordult a kocka, az országos átlagbér 17,5 százalékkal, míg az építőipari alkalmazottak átlagbére csak 16,3 százalékkal emelkedett.

A cikkből kiderül:

  • Milyen jövedelmek jellemezték az építőipart a nemzetgazdasági átlaghoz képest?
  • Az ágazaton belül melyek a legjövedelmezőbb területek?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés