raktárak ipari park
Ingatlan

Nincs megállás az építésben: félmillió tavaly, és újabb félmillió négyzetméternyi ingatlan idén

Portfolio
Bár az építőipar egésze visszaesésre számít, van egy alpiac, ami töretlen lendülettel hozza az újabb és újabb fejlesztéseket. 2022-ben rekordévet zárt a hazai ipari és logisztikai ingatlanok piaca, mind az új fejlesztések, mind a bérbeadási volumen, és még a vidéken átadott beruházások tekintetében is. De nincs megállás, továbbra is van kereslet ezekre az új építményekre, amit a bérleti díjak 10–15 százalékos növekedése melletti rekordalacsony 4 százalékos üresedési ráta is bizonyít. 2023-ban a félmillió négyzetmétert is meghaladó területű logisztikai és ipari ingatlan készülhet el, amelyek több mint 60 százalékára már előbérleti szerződést kötöttek – hangzott el a 13. Közlekedéslogisztikai Konferencián, Herceghalmon.

Rekordévet zárt tavaly az ipari és logisztikai ingatlanok piaca hazánkban, a növekedést elsősorban nemzetközi trendek befolyásolták:

  • Egyrészt a pandémia miatt akadoztak az ellátási láncok, és az ebből fakadó készlethiány a vállalatok körében általánossá tette a biztonsági, úgynevezett just-in-case készletezést. A gördülékeny gyártás és a vevők kiszolgálása érdekében a vállalatok 20-30 százalékkal több árut tárolnak helyben mint a világjárvány előtt, amihez lényegesen több raktárterületre van szükség. – mondta el Kalmár Milla, a 108 Agency Kft. szenior tanácsadója a konferencián.
Lesznek fejlesztések és beruházások? – Mire számíthat az építőipar a megrendelői oldalon? - Erről is szó lesz március 30-án, az Építőipar 2023 konferencián.
  • Másfelől az ipari és logisztikai ingatlanok piacát a külföldi közvetlentőke-befektetések is húzták, tavaly ennek értéke elérte a 6493 millió eurót Magyarországon. A befektetők között az első helyen Dél-Korea áll, a nyugat-európai országok közül pedig Németország, a beruházási volumen 30 százalékát német cégek biztosították. Az elmúlt öt évben a befektetések több mint fele az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódott. Jellemző trend az úgynevezett re-shoring, illetve near-shoring, azaz, hogy a nyugati vállalatok Európába hozzák vissza a korábban Ázsiába telepített telephelyeket vagy csak közelebb hozzák a gyártási kapacitásaikat a célpiacaikhoz. Ennek a folyamatnak az egyik legnagyobb nyertese Európában Magyarország. Jó példa erre a Lenovo tavaly Üllőn megnyitott 35 ezer négyzetméteres gyártóüzeme, amely a kínai vállalat első ilyen létesítménye a kontinensen.
  • Szintén növelte a raktározási igényt a hazai e-kereskedelem fellendülése. A hazai kiskereskedelmi fogyasztás 10 százalékát már ez a szegmens adja, ami azonban még mindig elmarad az uniós átlagtól.

Egyre több a logisztikai csomópont vidéken is

Amíg korábban az ipari- és logisztikaiingatlan-fejlesztések túlnyomó többsége a fővárosra és környékére összpontosult, az elmúlt években vidéken is elkezdtek kialakulni ipari és logisztikai csomópontok. Elsősorban Győr, Komárom, Tatabánya, Székesfehérvár, Nagykanizsa, Miskolc, Debrecen és Kecskemét számítanak kedvelt fejlesztési célpontnak.

A tavaly átadott 482 ezer négyzetméter új, bérbeadásra fejlesztett ipari és logisztikai ingatlan 30 százaléka volt vidéki helyszínen.

A teljes, 2005 óta bérbeadásra fejlesztett hazai ipari- és logisztikaiingatlan-állomány immár meghaladja a 4,5 millió négyzetmétert, ebből 1,4 millió vidéken található.

Emellett tavaly 425 ezer négyzetméter saját használatra fejlesztett ipari és logisztikai ingatlant is átadtak vidéken. Ezek nagyobb részben az akkumulátorgyárakhoz köthetők, illetve autóipari beszállítók saját beruházásai. Ebben az összesítésben még nem szerepelnek a CATL, illetve BMW már megkezdett debreceni fejlesztései, amelyek első szakaszát 2025-re tervezik átadni.

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
RaktárAD Alsónémedi

RaktárAD Alsónémedi

2351 Alsónémedi,
Kiadó terület: 15000 m2
Bérleti díj: 330000 – 400000 HUF
Átadás:
2022. szept

Ajánlatot kérek

Budapesten és vonzáskörzetében ennél valamivel kevesebb, körülbelül 330 ezer négyzetméter új ipari és logisztikai ingatlant adtak át tavaly, melyek közül kiemelkedett a JYSK 143 ezer négyzetméteres ecseri logiszikai központja.

Idén is kitart a lendület – Sok az A-kategóriás ingatlanfejlesztés

Jelenleg Budapesten 380 ezer, míg vidéken 130 ezer négyzetméter bérbeadásra szánt ipari és logisztikai ingatlan fejlesztése kezdődött meg. „Idén érik be számos 2019 és 2021 között indult külföldi közvetlentőke-beruházás, amelyekhez a kapcsolódó beszállítói kör és partnercégek most jelennek meg a magyar piacon. Emellett 2023-ban is erős beruházási volumenre számítunk – emelte ki Kalmár Milla.

Az energiaárak növekedése miatt egyre több a magasabb színvonalú, energiahatékony beruházás, a bérlők sokkal szívesebben választanak ilyen ingatlanokat. A fejlesztések jelentős része számos zöld megoldást – hőszigetelés, hőszivattyú, napelem – alkalmaz, amely növeli az építési költségeket, illetve a már idén rekordmagas bérleti díjakat is.

Elfogytak a szabad bérbe vehető ingatlanok

Az A-kategóriás, energiahatékony épületek bérleti díja a jelenlegi 5,5-5,75 euró/négyzetméterről a 6 euróra emelkedhet. A korszerűtlenebb ingatlanok esetében a bérleti díj 5-5,25 euró négyzetméterenként.

A növekvő bérleti díjak ellenére az üresedési ráta országosan mindössze 4 százalék (a fővárosban 3,8, vidéken 5 százalék), 5000 négyzetméternél nagyobb, azonnal elérhető, bérbe vehető szabad terület Budapest környékén gyakorlatilag nincsen, vidéken is alig akad. Szintén magas az előbérleti szerződések aránya: a spekulatív fejlesztések miatt a fővárosban és az agglomerációban a bérlemények felét kötötték le előre, vidéken pedig a 75 százalékát. Megélénkült az albérleti piac, vannak olyan bérlők, akik 1-2 évre szívesen kiadják a létesítményüket egy másik cég számára.

Az élénk kereslet miatt a bérlőknek legalább 9–12 hónapra előre érdemes gondolkodniuk, ha új helyszínt keresnek, mert a kiválasztási és bérbeadás folyamat elhúzódhat, akár 6–9 hónap is lehet.

„A logisztikai ingatlanpiac 2022-es és 2023-as fejlesztései most kezdenek fokozatosan bekapcsolódni a termelési folyamatokba, új áruforgalmat generálva Magyarországon az intermodális közúti, vasúti és légi fuvarozás területén. Ezek az új forgalmak az intermodális fuvarozás esetében jelentős mértékben kompenzálhatják az Európai Uniót érintő gazdasági recesszióból származó áruforgalom-csökkenést. A közúti, vasúti és légi fuvarozás volumene várhatóan csökkeni fog, az intermodális szállítás esetében – ha a gazdasági kilátások nem fordulnak rosszabbra – idén is tartható lehet a 2022-es év bázis szintű forgalma” – mondta Bíró Koppány Ajtony, az MLSZKSZ főtitkára.

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
East Gate Pro Business Park

East Gate Pro Business Park

2151 Fót, Telkes Mária út
Kiadó terület: 5555 m2
Bérleti díj: 5.1 – 5.35 EUR
Átadás:
2022

Ajánlatot kérek

Címlapkép: Getty Images

europai-unio-euro-europai-gazdasag
Bundestag
Z betű
tőzsde
ikea-aruhaz-edmonton-kanada

Kiszámoló Hitelpiaci körkép

Megkértem hitelügyiintézős Gáborunkat, hogy írjon egy kis szösszenetet a hitelpiacról, ami most megélénkülni látszik...

2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
ETF-ek , gyorsnövekedésű részvények, TBSZ.
Ez is érdekelhet
Durer-Park-infrastruktura-fejlesztes_latvanyterv_02