okosotthon, smart home, technológia, lakás, internet
Ingatlan

Zöldkártyát és szervízkönyvet írna elő az épületekhez az új törvény

Portfolio
Bevezetné a zöld útlevelet és úgynevezett zöldkártyával egészítené ki az épületenergetikai tanúsítványokat a magyar építészetről szóló törvény koncepciója. A kártya célja, hogy kiegészítő információt adjon az épület épített zöld környezetére, esetleges zöld közműellátására vonatkozóan. Emellett a gépjárművekhez hasonlóan az épületek is szervízkönyvet kapnának, amelyek a karbantartással, felújítással, átalakítással, bővítéssel kapcsolatos információk vezetését és az ezekre vonatkozó dokumentumok tárolását szolgálnák.

A zöldkártya egy zöldútlevél-rendszer kialakításának lenne a része, amely nyomon követhetné az épületek életciklusa alatti zöld energia, zöld környezet és zöldtudatos használati mód komplex rendszerszemléletét. Ahhoz, hogy az épületek esetében is megvalósulhasson a fenntarthatóság, többek között az alábbi célok ösztönzését javasolja a törvény:

  • Lokális energiaközösségek létrehozásának ösztönzése: helyben előállított megújuló energiájú energiatermelő rendszerek alkalmazása vagy megújulónak számító távfűtő/távhűtő rendszerek alkalmazásával (pl.: geotermális távhőellátás).
  • Alternatív üzemű energiatermelők, azaz alternatív üzemmódban hőtermelésre és épülethűtésre alkalmas hőszivattyús rendszerek alkalmazása, üzemelési biztonságot jelentő megújuló alapú kiegészítő technológiával kombinálva.
  • Ipari létesítmények és egyéb besorolási kategóriájú épületek energiaminimalizálására történő törekvés, a minél nagyobb helyben előállított megújulóenergia-részarány növelése (pl.: napelem telepek, technológiai hulladékhő hasznosítás, stb.). A tervpályázati eljárás kötelezővé tételével kapcsolatos meglátások egyeztetése érdekében további szakmai egyeztetéseket kell folytatni a Magyar Építész Kamara, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Építőművészek Szövetsége bevonásával. Mindenképpen tisztázni kell azt az esetkört, amelyben kötelező lesz a tervpályázat kiírása, valamint azok a szabályok, amelyek egyszerűbbé teszik az eljárást.
A március 30-i Építőipar 2023 konferencián az új szabályokról Csepreghy Nándor, parlamenti államtitkár, az Építési és Közlekedési Minisztérium miniszterhelyettese fog előadni, míg a magyar építészeti törvény várható részleteiről és hatásairól Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára tart előadást

Szervízkönyv az épületekhez

Az építmény, tájépítészeti alkotás használatbavétele az építési folyamatot lezáró lépés, ezért lényeges vele törvényi szinten is foglalkozni. Az új törvény szerint az ide vonatkozó szabályok alapvetően megfelelőek. Az építtetőnek minden olyan építményről, építményrészről, tájépítészeti alkotásról, amelyre építési engedélyt kellett kérnie vagy egyszerű bejelentést kellett tennie, annak használatbavétele előtt használatbavételi engedélyt vagy használatbavétel tudomásulvételét kell kérnie. Változást jelent, hogy

az épületek használatbavételével egyidejűleg kiállításra kerül az épület szervizkönyve,

amely, mint elektronikus alkalmazás a jövőbeni karbantartással, felújítással, átalakítással, bővítéssel kapcsolatos információk vezetését, dokumentumok tárolását szolgálja, segítve az elvégzett építési-szerelési munkák követhetőségét.

A fenntarthatóság legfontosabb kérdéseivel kiemelten foglalkozunk az április 25-i Sustainable Tech 2023 konferencián. Részletekért kattints!

Címlapkép forrása: Getty Images

mesterséges intelligencia AI
europai-unio-euro-europai-gazdasag
Bundestag
Z betű
tőzsde

Kiszámoló Hitelpiaci körkép

Megkértem hitelügyiintézős Gáborunkat, hogy írjon egy kis szösszenetet a hitelpiacról, ami most megélénkülni látszik...

2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
ETF-ek , gyorsnövekedésű részvények, TBSZ.
Ez is érdekelhet
Durer-Park-infrastruktura-fejlesztes_latvanyterv_02