Itt a hivatalos szám: valóban csökkenni kezdtek a lakásárak - Ekkora volt a visszaesés

Portfolio
Megjelent a KSH 2022 utolsó negyedévére vonatkozó előzetes lakásárindexe, ami a megelőző negyedévhez képest 2 százalékos nominális árcsökkenést mutat. Bár év/év alapon még mindig 16,5 százalékos a növekedés, úgy tűnik, a csökkenő kereslet az árakban is érezteti hatását. Fontos viszont, hogy a mostani adat a következő hetekben még többször is frissülni fog, így akár negatív, akár pozitív irányban lehetnek még változások.

Kiadta a KSH a legújabb, 2022. IV. negyedéves előzetes lakásárindexét. A számok nem okoztak meglepetést, a csökkenő kereslet tavaly év végén már az árakban is megmutatkozott, a III. negyedévhez képest 2 százalékos lakásárcsökkenés formájában.

ez egyelőre nem jelentős visszaesés, de a covid megjelenését követő hónapokat - 2020 II. negyedévét - leszámítva utoljára 2012 végén volt ennél nagyobb árcsökkenés.

Április 21-23. között 13. alkalommal nyitja meg kapuit a Lakáskiállítás. A kiállítók között várjuk a lakásfejlesztés, ingatlanközvetítés, finanszírozás, vagyonvédelem, ingatlankezelés, energetikai tanúsítvány, értékbecslés, ügyvédi és tanácsadói szolgáltatások területeivel foglalkozó cégeket. További információk ide kattintva érhetők el.

A forgalom is visszaesett

Ahogy korábban már többször megírtuk, az adásvételek számában is erős csökkenés volt mérhető, ami leginkább a hitellel vásárlók kivárásával magyarázható. Ez már a tavalyi utolsó negyedévben is érezhető volt, de igazán az idei első negyedévben vált látványossá: januárban és februárban nagyjából feleannyi lakás cserélt gazdát, mint a korábbi évek azonos időszakában.

Ez alapján arra számíthatunk, hogy 2023 első negyedévében további nominális lakásárcsökkenést mutatnak majd a számok, ugyanakkor a piaci fundamentumok most jelentősen kedvezőbbek, mint a 2008 utáni években, így ennek mértéke és hossza szinte biztosan kisebb és rövidebb lesz.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF