Építkezés Építőipar
Ingatlan

Parlament előtt az új beruházási törvény!

Portfolio
Háttérinformációink alapján a parlament elé került az új beruházási törvény, ami az állami projektek új rendszerét fogja meghatározni.

Két újdonság tartja most lázban az építőipart, az egyik a magyar építészetről szóló törvény átdolgozása, a másik az állami beruházások rendjéről szóló törvény. Előbbinél fókuszban van az épített környezet védelme, kiemelten a műemléképületek védelme, melynek érdekében érdekében 12 pontban határozták meg azokat az elveket, amelyek biztosíthatják a hosszútávú minőség fenntartását. Az állami beruházások rendjéről szóló törvényt pedig úgy dolgozták ki, hogy az állami megrendelések is hasonlóan működjenek, mint a hagyományos piaci ügyletek, valamint fontos volt, hogy a tervezők a beruházás későbbi folyamatában az építés és a használatba adásnál is legyenek az adott projektnél.

Október 17-én jön a vadiúj, ConTech konferencia, ahol az építőipari technológiai újdonságok lesznek a középpontban.

Az állami beruházások rendjéről szóló törvény került most a parlament elé.

Korábbi cikkeinkben már részletesen beszámoltunk az új beruházási kerettörvény egyes részleteiről, ezek alapján "az állami beruházások rendjéről szóló jogszabály rendet tesz abban, hogy az államnak a jövőben hogyan kell építkeznie".

Lázár János ennek kapcsán korábban kiemelte, hogy több hatásvizsgálatra is szükség lesz, új keretet kell adni a beruházásoknak aszerint, hogy a jövőben milyen feltételek mentén, mi épüljön. Szintén elhangzott márciusban, hogy:

AZ ÁLLAMI BERUHÁZÁSOK RENDJÉRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNY MÁR ELKÉSZÜLT, ÍGY AZT MÉG A TAVASZI ÜLÉSSZAK SORÁN A PARLAMENT ELÉ FOGJÁK TERJESZTENI. AZ ÉPÍTÉSZETET ILLETŐEN PEDIG ŐSSZEL KÉSZÜLHET EL A VÉGLEGES JOGSZABÁLY.

Úgy tűnik, hogy a terveknek megfelelően, valóban az országgyűlés elé került az állami beruházások rendjéről szóló új törvény. Ez először a bizottságok elé, majd plenáris vitára fog kerülni, így várhatóan május közepén lesz róla szavazás. A szakmai értesüléseink szerint nagy valószínűséggel ebben a formában el fogják fogadni a törvénytervezetet.

Az Építőipar 2023 konferencián Lánszki Regő, építészeti államtitkár elmondta, hogy az új törvényeknél a célok között van a racionalizálás, és az építések áttekinthetőbbé tétele, de mivel kerettörvényről van szó, így a szabályzási rendszer kidolgozása majd csak most következik.

Csepreghy Nándor, parlamenti államtitkár, az Építési és Közlekedési Minisztérium miniszterhelyettese szintén a konferencián az új törvény kapcsán arról számolt be, hogy az egyes ágazatoknak 10-20 éves távlatú stratégiát kell készíteni, melynek során az egyes koncepcióknak meg kell határozniuk, hogy az milyen beruházásokat jelent. Ezt követően fontos, hogy a források meghatározásával azt kizárólag ezek megvalósításához használhatják fel. Az állam célja, hogy megváltoztassa azt a logikát, hogy „design and build” módon utólag rohanjunk a beruházások után. Azt várják ettől a többlépéses gyakorlattól, hogy az állam akár 3-4 ponton is tudjon majd dönteni az egyes projektekről és csak akkor szálljon ki belőlük, amikor azok már fenntarthatóan működnek.

A törvénytervezet és annak várható hatásai kiemelt témaként szerepeltek az Építőipar 2023 konferencián. A konferencia beszámolói:

Címlapkép: Getty Images

Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Fiatal nő befektetés számolás
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Durva csúszások jönnek az újlakásprojekteknél