raktárak ipari park
Ingatlan

Alaposan átalakítaná a kormány a magyar logisztikai piacot, itt vannak a tervek

Portfolio
A logisztikai parkok szabályozási koncepciójának kialakításával szeretnének nagyobb hangsúlyt adni az ágazatnak a gazdaságban, ennek kapcsán számos intézkedést jelentettek be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium mai háttérbeszélgetésén.

A logisztikai parkok szabályozási koncepcióját ismertették a Gazdaságfejlesztési Minisztérium mai háttérbeszélgetésén:

  • Az ipari parkok mellett a logisztikai parkok definíciójának kialakítása is szükségessé vált, ezzel mutatva, hogy egyre jelentősebb szerepet tölt be a GDP-termelésben a logisztika.
  • A közúti áruszállítás közel 30%-át adja a hazai szállítmányozás és raktározás szektor hozzáadott értékének. A GFM egyeztetett a szektor képviselőivel a lehetőségekről, a közúti fuvarozók helyzetéről, illetve hogyan lehetne versenyképesebb a logisztikai szektor. A napidíj után március végén jött a logisztikai parkok definíciója, de számítani lehet további lépésekre is – hangzott el.
  • Van még tér a növekedésre, hiszen a régiós országokhoz képest alacsonyabb a szállítás és raktározás súlya a GDP-n belül. Elsősorban az áruszállításon belül vannak még hiányosságok, amelyeket orvosolni kell – mondták el.
A hazai ingatlanpiac különböző területei kiemelt figyelmet kapnak a június 7-i Portfolio Property X 2023 konferencián. Részletekért kattints!

Nagy Ádám, iparügyekért felelős helyettes államtitkár a fentiekhez hozzátette, hogy

  • A Magyar Közlönyben április végén jelent meg az ipari parkokra vonatkozó eddigi szabályozásban új elemként a logisztikai parkok definíciója. Ennek kapcsán kikötés, hogy az adott lokációban legalább 60%-ban logisztikai tevékenységnek kell folynia, továbbá a logisztikai tevékenységet az éves nettó árbevételhez kötik.
  • A logisztikai parkok között megkülönböztetünk intermodális, regionális és helyi logisztikai parkokat. Utóbbi számít alap kategóriának, jellemzője, hogy elérje a 3 ezer négyzetméternyi fedett raktárterületet és a 3 hektárnyi területet.
  • A fogalomalkotáson túl kiemeli, hogy a minisztérium működtet egy ipari és logisztikai park tanácsot, ennek öt minisztérium tagjai a delegáltjai, illetve szakmai szövetségek. Ha valaki logisztikai park minősítést szeretne szerezni, kérelmet nyújt be a tanácshoz, akik elbírálják a kérelmet.
  • Jelenleg is működnek logisztikai szolgáltató néven gazdasági helyszínek, azt szeretnék, ha 2024. december végéig ezek a központot szerezzenek logisztikai park címet, ezért a jogszabály előírja, hogy adott tevékenységet 2025-től csak akkor folytathatják, ha megszerzik ezt a címet. Ennek előnye az lehet, hogy a dedikáltan logisztikai parkokra kiírt pályázatokra is tudnak majd ezek a helyszínek pályázni.
  • A gazdasági hatások között kiemelte, hogy a Covid alatt a logisztika szerepe még kiemelkedőbbé vált, a logisztikai parkok elősegítik a közlekedési alágazatok közötti optimális munkamegosztást. Egységes szállítási láncok kialakítására nyílik lehetőség, illetve a szállítási feladatok kisebb teljesítménnyel és ezáltal kisebb költséggel oldhatók meg.
  • Jelenleg 200 körüli szolgáltatóközpont van, 220 ipari park – válaszolta a kérdésre. Az ipari parkok közül 130-150 az, amely ténylegesen ipari parkként működik. A cél, hogy a logisztikai parkoknál kétszámjegyű növekedést érjenek el. Logisztikai versenyképesség csomaggal is készülnek – hangzott el a háttérbeszélgetésen.
CTPark Budapest West - BIA2c
10282 m25.5–5.9
CTPark Kecskemét - KCS1&2
28699 m25.5–5.9
Prologis Park Budapest-Budaörs
KIADVA m24.7–4.7
Prologis Park Budapest-Gyál
KIADVA m24.7–4.7
Prologis Park Budapest-Sziget
2000 m24.7–4.7

Címlapkép: Getty Images

Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
Ukrajna Gabona Haboru Export Importtilalom
olaf scholz g7 globális minimumadó
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Durva csúszások jönnek az újlakásprojekteknél