Előfizetői tartalom

Drámai visszaesésnek lehetünk tanúi az építőiparban

Portfolio
Nagyon alacsony Aktivitás-Kezdés jellemezte a hazai építőipart 2023 első negyedévében, mindössze 374 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések. Az EBI Építésaktivitási Jelentés negyedéves számaiból kiderül, hogy ilyen alacsony összegű építkezésindításra 2016 óta nem került sor, ha pedig inflációtól tisztítva nézzük, akkor utoljára 2012-ben voltak ennél alacsonyabbak a számok.

A kiugrónak számító 2022 első negyedévhez képest szinte negyedére esett vissza az Aktivitás-Kezdés, de 2021 első három hónapjához viszonyítva is több mint 40 százalékos volt a csökkenés. Különösen szerénynek tűnik az elindított munkák összege, illetve nagynak az esés mértéke, ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt időszakban nagyon jelentős árváltozás jellemezte a szektort.

Változatlan árakon nézve 2012-ben indultak csak kisebb volumenben kivitelezések három hónap alatt, a csökkenés pedig 2021 első negyedévéhez képest változatlan árakon már meghaladja a 60 százalékot.

thumbnail_HU1_ Országos-Kezdés
Az építőipari aktivitás: a megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építési részpiacok szerint (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés)

A visszaesés a magasépítéseket sem kerülte el

A megkezdett magasépítési kivitelezések értéke nem érte el a 300 milliárd forintot 2023 első három hónapjában, ami így az utóbbi évek egyik legszerényebb negyedévét jelentette. Utoljára 2020 második, harmadik és negyedik negyedéveit jellemezte csak hasonló összegű építkezés-indítás. Az Aktivitás-Kezdés csökkenése 2021 és 2022 első negyedéveihez képest 42-48 százalékos volt. Változatlan árakon nézve pedig a visszaesés még inkább látszik, ilyen alacsony számok utoljára 2013-2014-ben jellemezték a szektort.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés