frankfurt_getty_stock
Ingatlan

Bajban a német irodapiac? - Megháromszorozódott a kihasználatlan irodai helyek aránya

MTI
Németországban csaknem megháromszorozódott a kihasználatlan irodai munkaállomások aránya 2019 óta a koronavírus miatt 2020-ban szélesebb körben bevezetett és azóta is alkalmazott otthoni munkavégzés folytán - derült ki a müncheni ifo gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett felméréséből.

Az ifo (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) hétfőn közzétett adatai szerint Németországban idén áprilisban az irodákban található munkaállomások 12,3 százaléka nem volt teljesen kihasználva egy átlagos napon az otthoni munkavégzés miatt. A koronavírus-járvány kezdete előtti évben, 2019-ben ez az arány még csak 4,6 százalék volt, így nagyjából megháromszorozódott a használaton kívüli munkaállomások aránya az irodákban - nyilatkozta Simon Krause, az ifo szakértője.

Az átlagadatok mögött azonban ágazatonként jelentős különbségek vannak az otthoni munkavégzés és az ezáltal kihasználatlan irodai munkaállomások arányát tekintve. A szolgáltató szektorban a 2019-ben regisztrált 6,2 százalékról 16,8 százalékra nőtt a kihasználatlan munkaállomások aránya az irodákban idén áprilisra. Ugyanakkor a feldolgozóiparban ez az arány a 2019. évi 3,1 százalékról 9,6 százalékra emelkedett. A kiskereskedelemben 3,2 százalékról 5,8 százalékra nőtt az arány, az építőiparban pedig 1,7 százalékról mindössze 2,5 százalékra emelkedett. Különösen sok a kihasználatlan irodai hely az informatika, a reklám- és piackutatás, a vezetési tanácsadás és a gyógyszeripar területén - áll az ifo közleményében.

A hazai ingatlanpiac különböző területei kiemelt figyelmet kapnak a június 7-i Portfolio Property X 2023 konferencián. Részletekért kattints!

"Az alkalmazottak mintegy negyede rendszeresen otthonról dolgozik. Egyes cégek az üres irodákat coworking terekké alakítják át, hogy több személyes interakciót tegyenek lehetővé az irodai napokon. Más cégek csökkentik a helyigényüket, hogy megtakarítsák a kihasználatlan irodák költségeit. Ennek következményei lehetnek a magasabb kamatok és építési költségek miatt amúgy is nyomás alatt álló ingatlanpiacra. Az irodahasználat visszaesése különösen a belvárosokat sújtja, ahol átlag feletti az irodák száma, emellett a belvárosi üzletek is szenvednek az otthoni munkavégzés miatti alacsonyabb kiskereskedelmi forgalom miatt" - tette hozzá Simon Krause.

BIF LOFT Irodaház
519 m23770–3900 Ft
BIF LOFT Irodaház (Bihari)
20 m23230–3410 Ft
BIF Tower
7500 m216–18
Infopark A
1800 m25000–7000 Ft
myhive Thirteen (Globe)
1093 m214–15.5
myhive Thirteen | Xenter
1830 m213.5–14.5

Nemcsak Németországban jelent problémát a hirtelen megugrott üresedés, legutóbb az USA irodapiacát jártuk körül, ahol szintén rég nem látott magasságokban van az üres irodaterületek aránya.

Címlapkép forrása: Getty Images

Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Fiatal nő befektetés számolás
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Durva csúszások jönnek az újlakásprojekteknél