felújítás építkezés
Ingatlan

ÉVOSZ: ezért járnának jól a kivitelezők az építményjog bevezetésével

Portfolio
Az építők hosszú ideje várják, hogy a megrendelőjük nemfizetése esetén erősebb jogi eszköz álljon rendelkezésükre a valós teljesítésük mértékéig történő követelésük érvényesítésére. Különösen aktuális ez az árvitákkal terhelt valóságunkban. Erre adhat megoldást az ÉVOSZ szerint az építményi jog újbóli beemelése a magyar Polgári Törvénykönyvbe.

A Parlament előtt van az „a gazdaság versenyképességének növelése érdekében történő törvénymódosításokról” szóló törvénytervezet. A tervezetben megjelent az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által szorgalmazott javaslat is, miszerint,

ha az építési beruházások megvalósítása során a közreműködő vállalkozások nem jutnak hozzá munkájuk ellenértékéhez, a valós teljesítésük mértékéig jelzálogot jegyeztethessenek be az építményre.

A törvénytervezet tágabb környezetbe helyezve az ÉVOSZ javaslatát is kezeli, amikor bevezeti az építményi jog fogalmát, intézményrendszerét, mely a XX. század első felében már a klasszikus magyar magánjog integráns részét képezte. Az építményi jog bevezetésének indokoltsága a gazdaság szereplői részéről vitán felüli. A törvénytervezet ezen részének részletes indoklása és magyarázata iránymutató: „Az építményi jog forgalomképes jog, ami azt jelenti, hogy átruházható és megterhelhető, ezen túlmenően – megszűnéséig – bármely más típusú jogutódlás tárgya lehet. Az építményi jog megterhelhetősége körében a zálogjoggal való terhelést a javaslat nemcsak ennek komoly gazdasági (finanszírozási) jelentősége miatt emeli ki, hanem azért is, mert egyben megteremti az építményi jog jelzálogjoggal való megterhelésének lehetőségét az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzés által, amely a közbizalmat és a közhiteleséget magas fokon kellő biztonsággal képes biztosítani, (…).”

Az építőipar legújabb innovációi lesznek a középpontban október 18-án, a Construction Technology & Innovation 2023 konferencián. Részletekért kattints!

A törvénytervezet elfogadásától az ÉVOSZ azt várja, hangsúlyozta Koji László, a Szövetség újraválasztott elnöke, hogy az építésgazdaság teljesítései és a teljesítések megrendelői elfogadása területén kevesebb vita lesz. Felgyorsulhat a kivitelezők pénzekhez való hozzájutása, csökkentve ezzel a napjainkban növekvő építőipari lánctartozások értékét.

Hogy a fentiek mellett miért van szükség az építményi jog bevezetésére, arról a Portfolio-nak nemrég dr. Krüpl László, MRICS, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda partnere és Ingatlanjogi csoportvezetője beszélt.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Balance Garden
36.01–91.55 m243–114.79 M Ft
BudaPart
29–124 m20–0 M Ft
Budai Walzer II. ütem
44–102 m258–136 M Ft
Elite Park 2-3
28.74–109.44 m242.74–149.89 M Ft
Metrodom Green
31–128 m253–253 M Ft
VABA Apartments
29–74 m238.85–94.2 M Ft

Címlapkép forrása: Getty Images

Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Fiatal nő befektetés számolás
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Durva csúszások jönnek az újlakásprojekteknél