Elképesztő felfordulást hozhat a lakásbiztosításoknál egy magyar hátterű cég
Ingatlan

Lakásvásárláson gondolkodsz? - Ennyit lehet ma alkudni az árból

Portfolio
Az erősödő kínálati piacon kezdenek helyzetbe kerülni a vevők, az eladók lényegében egy éve trendszerűen egyre nagyobb árengedményre hajlandók az ingatlan értékesítésekor. Az Otthon Centrum adatai szerint a használt házak piacán nyolc éve volt legutóbb ilyen magas az alku mértéke, de a Duna House legfrissebb elemzése is hasonló folyamatról számol be.

Az idei év első negyedévében a téglalakásoknál átlagosan 7,8, a panellakásoknál 8,1, míg a használt házaknál 12,3 százalékot engedtek az eladók a meghirdetett árból az eladási folyamat végéig. Ezek az értékek a panellakásoknál 1,4, a házaknál 0,6 százalékkal voltak magasabbak az előző negyedévi adatoknál, míg a téglalakások árengedménye tizedpontosan azonos az előző negyedévével. Az alku mértékének növekedése minden ingatlantípus esetében nagyjából az előző év II. negyedévétől trendszerűen nő, ami azt mutatja, hogy a piacon jobb helyzetbe kerültek a vásárlók – hangsúlyozta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

A panellakásoknál a teljes alku mértéke 8,1 százalék volt az idei I. negyedévben. A legkisebb alkura a belvárosi kerületekben nyílt lehetőség, ahol a hirdetési árak az adásvételig mindössze 6,6 százalékkal csökkentek. Ezzel szemben a főváros más térségeiben többet lehetett alkudni, például Budán 8,1 százalékot, a külső pesti kerületekben 9,2 százalékot. A megyei jogú városokban 7, míg a kisebb városokban már 10 százalék a teljes árengedmény mértéke.

„A panellakások esetében az elérhető árengedmény utoljára 2020 III. negyedévében volt ilyen magas, mint most” – foglalta össze a piaci folyamatokat a szakember, aki elmondta: ugyan az előző negyedévhez képest csak 1,4 százalékkal lehetett többet alkudni, a tavalyi évben végig emelkedett az alku mértéke, és az egy évvel ezelőtti, 4,1 százalékos teljes alku napjainkra megduplázódott.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Balance Garden
36.01–91.55 m243–114.79 M Ft
BudaPart
29–124 m20–0 M Ft
Elite Park 2-3
28.74–109.44 m242.74–149.89 M Ft
Metrodom Green
31–128 m253–253 M Ft
Metrodom River
28–120 m260–270 M Ft
Metrodom Zugló Lakópark
29–90 m250–150 M Ft

A téglalakásoknál a meghirdetett árak átlagosan 7,8 százalékkal mérséklődtek, mire a felek aláírták az adásvételi szerződést. „Legutóbb két éve, a Covid második és harmadik hullámának közepén lehetett ilyen sokat alkudni” – folytatta Soóki-Tóth. Az országos átlagban mért, 7,8 százalékos teljes árengedmény megegyezik ugyan az előző negyedévivel, azonban nem elhanyagolható változás, hogy az utóbbi egy évben nőtt ez az érték, és az eladók most 3 százalékkal többet engednek az árból, mint egy évvel ezelőtt, vagyis 2022 első negyedévében.

A legkisebb mértékű alkut Pest megyében mérte az Otthon Centrum 5,1 százalékkal, míg a régióközpontokban is csak 6,2 százalék volt a teljes árengedmény. A fővárosi 7,9 százalék átlagos értéknek felel meg, viszont a képet némiképp árnyalja, hogy a budai oldalon kicsivel kevesebbet, a pesti oldalon kicsivel többet lelhetett alkudni. A megyei jogú városokban mért 8,3 százalék kicsivel átlag feletti értéknek számít, szemben a kisebb városokban mért, 9,7 százalékos árengedménnyel, melynek köszönhetően már érezhetően a vevők kerültek helyzetbe.

A használt házak piacán 12,3 százalék a teljes alku mértéke. Ilyen magas árengedményre legutóbb 2015 első felében volt példa.

Az előző negyedévben elsősorban ott nőtt az árengedmény mértéke, ahol a tavalyi év második felében nem történt számottevő változás, így a külső pesti kerületekben és a kisebb városokban 2-3 százalékkal emelkedett az alku mértéke az előző negyedévhez viszonyítva. Az ekkora mértékű árengedmény kezd általánossá válni ebben a szegmensben, hiszen a főváros budai kerületein kívüli mindenhol 10 százalék felett alakult az alku mértéke az első három hónapban. A régióközpontokban 10 százalék, az agglomerációban és a megyei jogú városokban 12 százalék, a kisebb városokban 13 százalék, míg a külső pesti kerületekben és a községekben 14 százalék a teljes árengedmény.

A hazai ingatlanpiac különböző területei kiemelt figyelmet kapnak a június 7-i Portfolio Property X 2023 konferencián. Részletekért kattints!

Hasonló folyamatokat tapasztalnak a Duna House szakemberei is. A hálózatnál hirdetett ingatlanok esetében az látható, hogy az eladók a hirdetési folyamat során az idő előrehaladtával is engednek már a korábban elképzet árból, és ha jön egy vevő, akkor ebből az eleve alacsonyabb árból indul az alku. A hirdetések irányárváltozása és a végső alku együttesen 2022 áprilisa / 2023 áprilisa között az alábbiak szerint alakult:

  • Panellakás – Kelet-Magyarország: 5% / 10%
  • Panellakás – Nyugat-Magyarország: 2% / 8%
  • Használt tégla lakás – Kelet-Magyarország: 6% / 14%
  • Használt tégla lakás – Nyugat-Magyarország: 7% / 11%
  • Panellakás – Buda: 2% / 10%
  • Panellakás – Pest: 4% / 7%
  • Használt tégla lakás – Buda: 2% / 9%
  • Használt tégla lakás – Pest: 6% / 9%
  • Használt tégla lakás - belváros: 7% / 9%

Az alku mértéke ugyanakkor nagyban függ az ingatlan minőségétől is: a jobb állapotú házaknál kevesebbet engednek az eladók, míg a rossz, korszerűtlen ingatlanok esetében még a fent említett értékeknél is nagyobb engedményt érhetnek el a vásárlók. A szerződéskötéskori árengedmény az Otthon Centrum számai alapján házak esetében 8,2 százalék, a paneleknél 4,7 százalék, a téglalakásoknál 4,3 százalék. Ez azt jelenti, hogy a hirdetési árból ingatlantípustól függetlenül jellemzően 3-4 százalékot engednek az eladók a hirdetési időszakban, míg az árengedmény nagyobb részét már a konkrét szerződéskötéskor alkudják ki a vevők. Ez a lakások esetében az árengedmény több mint felét jelenti, míg a házaknál az árengedmény kétharmadát érik el a vevők a szerződés aláírását közvetlenül megelőző tárgyalások során.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Fiatal nő befektetés számolás
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Durva csúszások jönnek az újlakásprojekteknél