Előfizetői tartalom

Lehetséges? Budapest egyik részén több energiát termelnének, mint amennyit a lakók és a dolgozók elfogyasztanak

Portfolio
Mit jelent a pozitív energiamérlegű terület? Hogyan lehet megvalósítani? Amszerdam és Bilbaó már meglépte, de vajon Budapesten is felépülhetne egy olyan városrész, ahol több energiatermelés történik, mint amennyit a lakók és az ott dolgozók elhasználnak? Ezekről a kérdésekről szólt a Fővárosi Önkormányzat eseménye, az Innovációs ATELIER műhely és Klímaplatform közös műhelymunkája.

A Fővárosi Önkormányzat követő városként részt vesz az ATELIER elnevezésű nemzetközi projektben, melynek során integrált intelligens városi megoldásokkal pozitív energiamérlegű negyedeket hoznak létre Amszterdamban (Hollandia) és Bilbaóban (Spanyolország). A sikeresen bevezetett megoldásokat Pozsony, Budapest, Koppenhága, Krakkó, Matosinhos és Riga követő városként átültetik és maguk is pozitív energiamérlegű negyedet (PED) terveznek, illetve készítenek elő saját városukban.

A projekt hosszú távú célja, hogy a pozitív energiamérlegű városrészek kialakításának jó gyakorlata elterjedjen Európa szerte 2050-ig. Budapest követő városként vesz részt a projektben, mely során a kiválasztott mintaterületen (Fehérdűlő) pozitív energiamérlegű negyed kialakításának elméleti lehetőségeit vizsgálja, illetve a Városi Jövőkép 2050 elnevezésű tervezési munkafolyamatban részt vesz és javaslatot dolgoz ki Budapestre vonatkozóan.

A megújuló energia, a zöld projektek finanszírozása és még jó néhány más, a fenntarthatósághoz kapcsolódó témakör is előkerül a szeptember 12-i Sustainable World konferencián. A részletek a linken.

Ámon Ada, a Klíma- és Környezetügyi Főosztály főosztályvezetője a műhelymunka során többek között a pozitív energiamérlegű terület definícióját tisztázta, amely leegyszerűsítve azt jelenti, hogy

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés