Előfizetői tartalom

Itt vannak a főváros legolcsóbb és legdrágább új lakásai: 30 milliós garzontól a másfél milliárdos luxuslakásig

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, az új lakások átlagára az idei második negyedévben lényegében stagnált Budapesten, ami 1,44 millió forintos átlagos kínálati négyzetméterárat jelentett. Ezúttal viszont az ELTINGA Budapesti Lakáspiaci Riportja alapján arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen szélsőségekkel találkozhatunk Budapest kerületeiben az aktuális kínálatban, vagyis hol, mennyibe kerül a legolcsóbb és a legdrágább új lakás, illetve átlagosan mekkora lakásokat fejlesztenek az egyes kerületekben és azokhoz hol, milyen méretű terasz tartozik.

Továbbra is mérsékelt az érdeklődés az új lakások iránt, de az árak stabilan tartják magukat. Az idei második negyedévben mindössze 800 új lakást adtak el Budapesten, míg korábban volt olyan negyedév, amikor ez a 2000-et is meghaladta. Az árakban ugyanakkor az alacsony kereslet nem tükröződik, az átlagos négyzetméterárak minimálisan tovább emelkedve elérték az 1,44 millió forintot, míg a tényleges átlagár átlépte a lélektani 100 millió forintos szintet. Emögött viszont hatalmas kerületek közötti és kerületen belüli különbségek állnak.

Mostanra öt olyan kerület van Budapesten, ahol az új kínálat átlagos négyzetméterára eléri a 2 millió forintot. Emögött azonban akár kerületen belül is nagyon nagyok lehetnek a különbségek. Ahogy a kerület jellege és építészeti stílusa is lehet homogénebb, úgy vannak olyan részei a fővárosnak, ahol egy körzeten belül is többszörös árkülönbségeket látunk. A fenti ábra kerületenként mutatja be a legmagasabb és a legalacsonyabb négyzetméterárakat.

Különösen a drágább kerületekre jellemző, hogy van egy-egy olyan luxusprojekt, amelyekben a 3 millió forint feletti négyzetméterár sem ritka. Érdekesség viszont, hogy néha a közepes árazású kerületekben is láthatunk ilyeneket, a XIII. kerületben például annyi a fejlesztés, hogy azok fajlagos ára 700 ezer és 2,8 millió forint között szóródik.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés