Előfizetői tartalom

Szép csendben hatalmasat estek az európai lakásárak - Erre kevesen figyeltek eddig

Mostanra elmondható, hogy Európa-szerte megállt a lakásárak korábban tapasztalható növekedési üteme. A KSH és az Eurostat adataiból kiderül, hogy szinte alig van olyan uniós ország, ahol az elmúlt negyedévek valamelyikében legalább egy minimális, 1-2 százalékos árcsökkenés ne lett volna. Igaz, hogy nominálisan nézve nagy zuhanások sem tapasztalhatók, a magyarországihoz hasonlóan a többi országban is a kivárás és a stagnálás jelei láthatók. Teljesen más képet kapunk azonban, ha az inflációt is bevonjuk a képletbe, azaz reálértéken hasonlítjuk össze az uniós országok lakásárváltozásait.

Közzétette a KSH 2023 I. negyedévére vonatkozóan az EU 27 tagállamának összesített lakáspiaci árindexét és az egyes országok árváltozásait. Az idei első negyedévben a 2015. évi bázis 146%-át tette ki az uniós árindex, az eurózónán belüli lakásárindex pedig 142% volt. Mindkét index mérséklődött az előző negyedévhez képest (0,7, illetve 0,9%-kal), azonban a csökkenés üteme lassult az azt megelőző időszak óta.

Bár az árindex növekedési üteme Magyarország esetében is mérséklődött, 2015 óta közel négyszer akkora volt a hazai áremelkedés, mint az uniós.

2023 I. negyedévében számos tagállamban nominálisan is csökkentek a lakásárak az előző negyedévhez képest.

A cikkből kiderül:

  • Hogy változtak a lakásárak Európa országaiban az idei első és a tavalyi utolsó negyedévben?
  • Mi történt egy év alatt az országok lakásáraival?
  • Hol volt nominálisan a legnagyobb a visszaesés és hol emelkednek továbbra is az árak?
  • Hol, mekkora volt az árcsökkenés az inflációval korrigálva, azaz reálértéken nézve?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés