Előfizetői tartalom

Új típusú migráció okoz súrlódásokat a budapesti agglomerációban

Baranyai Zsolt, Hétfa Kutatóintézet
Az elmúlt évtizedek meghatározó jelentőségű demográfiai fejleménye, hogy a Budapestet övező agglomeráció népessége masszívan növekszik. A 2022-es népszámlálás friss településszintű adatai szerint arányaiban olyan mértékben megközelítette Budapestet, amire utoljára az 1880-as években, azaz a magyar urbanizáció hajnala előtt volt példa, még mielőtt a főváros elkezdett volna modern értelemben komolyabban kiépülni. Az abszolút számokat tekintve egyértelmű: sose éltek még ennyien az agglomerációs gyűrűben, közelítően sem.

E már-már népvándorlásszerű demográfiai átalakulásról – az új beköltözők jelentette feladatokról, a régi lakókkal együtt lehetséges közösségépítésről beszélgettek a szakértők a HÉTFA Kutatóintézet és a Magyar Urbanisztikai Társaság által a 29. Országos Urbanisztikai Konferencia előkészítéseként tartott kerekasztal-beszélgetésen. Forrás: HÉTFA Kutatóintézet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés