bim, építész, tervező, építőipar,
Ingatlan

Közel 7 milliárd forintos befektetést kapott egy magyar-amerikai startup

Portfolio
Jelentős, mintegy 6,7 milliárd forintos tőkebefektetést szerezett meg egy magyar-amerikai cég. Az infrastrukturális beruházások területén megoldásokat nyújtó Transcend Software Inc. (Transcend) bejelentette, hogy lezárta az úgynevezett Series B befektetési körét az Autodesk Inc. részvételével. A startup ezzel 20 millió dollár tőkéhez jutott - tájékoztatta a Portfolio-t a Vespucci Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., - melyek alapja ebben a befektetési körben exitet realizált.

Hatalmas összegű tőkebefektetéshez jutott a magyar-amerikai Transcend nevű cég. Az infrastrukturális beruházások területén megoldásokat nyújtó vállalat tervezőszoftvere, a Transcend Design Generator (TDG) teljesen automatizálja a kritikus infrastrukturális eszközök tervezését, lehetővé téve a közműszolgáltatók számára, hogy csökkentsék a tervezési költségeket és időtartamokat, és előtérbe helyezzék az innovatív és fenntartható technológiák használatát.

A TDG integrálja a folyamat-, mechanikai-, elektromos- és építőmérnöki számításokat és döntéseket, hogy automatikusan előzetes mérnöki terveket készítsen különféle víz- és villamosenergia-infrastruktúra-projektekhez.

A TDG által elkészített dokumentumok közé tartoznak többek között a 3D BIM modellek, az ökológiai lábnyom becslések, a szükséges berendezések listái, valamint az üzemeltetési és tőkeköltség-számítások. A vállalatnak most a szennyvíztelepekre, az ivóvíztelepekre és az elektromos állomásokra van kész megoldása, melynek szoftvere az infrastrukturális tervezés területén nyújt egy új automatizált megoldást.

A hazai építőipar legfrissebb folyamataival és technológiai megoldásaival kiemelten foglalkozunk az október 18-i Construction Technology & Innovation 2023 konferencián. Részletekért kattints!

A világ az előzetes tervezés automatizálása felé halad, de gyorsabban kell haladnunk a zöld infrastruktúra következő generációja megépítésével is, ha meg akarjuk oldani a klímaválságot. Normál esetben egy ilyen nagy infrastrukturális beruházás elsődleges tervezési folyamata 200-1500 mérnöki munkaórát igényel, számos különböző mérnöki terület bevonásával.

A Transcend ezt olyan szinten képes automatizálni, hogy 1 mérnök 1 óra alatt meg tud adni minden input adatot és a szoftver pár órán belül 5 különböző kezdeti tervet is elkészít ezek alapján,

azaz rengeteg munkaóra megspórolható és sokkal gyorsabban képesek a tervező cégek árajánlatokat leadni és így elnyerni.

A 20 millió dollárnyi tőkebevonással a Transcend további növekedést tud elérni azokon a piacokon ahol már jelen van, illetve tervezik a szoftver iparágra szabását további infrastruktúra területekre is. Azzal, hogy az Autodesk is befektetővé vált a cégben, számos új piaci lehetőség is megnyílt. A vállalat a tőkével szeretné elérni a gyors növekedést, illetve az újabb infrastruktúra területekre is megnyitni a szoftvert és így exponenciális növekedést elérni. A jövőben szóba jöhető új infrastrukturális iparágak közé például az adatközpontok, a veszélyeshulladék-telepek és az egyéb energiaüzemek tartoznak.

A cég fejlesztői csapata, mintegy 60 fő, Magyarországon dolgozik. Az értékesítés és a menedzsment amerikai központtal, New Jerseyben történik, ott jelen pillanatban 15 fő képviseli a céget.

A mostani tőkebevonás újabb növekedésre ad lehetőséget, tovább bővül mindkét országban a munkavállalók száma.

vespucci sohajda julia macher péter
Sohajda Júlia és Macher Péter (Fotó: Vespucci Partners)

"A Vespucci Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Alap a korai fázisban a cég első és egyetlen befektetője volt. A mostani tőkebevonásnál sikerült sikerült exitet realizálniuk, pozitív hozammal, mindössze 3 és fél év után" - mondta el a Portfolio-nak Sohajda Júlia, a Vespucci egyik alapító partnere és a Transcend portfólió menedzsere, aki hozzátette, hogy a Transcendet szakmai adatbázisok már “Soonicorn”-ként jelölték meg, jelezve ezzel azt, hogy hamarosan elérheti az unikornis fázist, tehát legalább 1 milliárd dollár lesz a cégértéke. 

Címlapkép forrása: Getty Images

daniela-santanche-matteo-salvini
orosz-ukran-haboru-terkep-ukrajna-ellentamadas-frontvonal
idojaras-eso-esernyo-figyelmeztetes-narancs-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-lesz-milyen-idojaras-varhato-idojaras
kina-europai-unio-eu-zaszlo
puskas-arena-budapest

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
4-es 6-os villamos