raktár, logisztika, csarnok, ipari ingatlan
Ingatlan

Ilyenek lesznek a jövő ingatlanjai

Portfolio
Az építőiparon belül az ipari ingatlanok tervezésében és kivitelezésben is fontos paradigmaváltás történt az elmúlt években, meghatározó trendként lépett fel az automatizálás, az energiahatékonyság mellett a környezetvédelem és az alternatív energiaforrások használata is. A VGP, a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója szerint a környezetbarát megoldások közül népszerűek lettek például a zöld tetők, emellett az energiapiacon kialakult bizonytalanság miatt jelentősen megnövekedett az érdeklődés a külső forrásoktól való függőség csökkentése iránt.

Folyamatosan nőnek az elvárások a  hatékony megoldások tekintetében, mind a tervezés, mind a beszerzés során, de a megvalósítás, a kivitelezés és a későbbi üzemeltetés folyamatainál is. A fenntarthatósági követelmények első számú prioritássá váltak, ez különösen jól látható a nagyvállalati ügyfeleknél, akik már közvetlenül beépítették az ESG tényezőket a belső szabályzataikba.

Felülről is zöld

Általánosságban elmondható, hogy a vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egyedi fenntartható megoldásokra - legyen szó akár a például az elektromos autók töltőállomásairól, a hőszivattyúkról, fotovoltaikáról, vagy a zöldtetők és a homlokzatok kiépítéséről.

„Szlovák kollégáink Zvolenben egy 8100 négyzetméter alapterületű, jelenleg építés alatt álló épület tetejét zöldítik be, amely bár nagyon alapos tervezést kíván, a későbbiekben számos előnnyel jár majd a megrendelő számára. A zöld tetők megkötik a nedvességet, védelmet jelentenek a hőmérsékletingadozás ellen, fokozott hőszigetelést biztosítanak a téli hónapokban. A telepített növényzet kiküszöböli az UV-sugárzást, csökkenti a port és zajhatásokat és a dolgozók munkakomfortját is javítja” – mondta el Pálovics Károly, a VGP magyarországi Ország Igazgatója.

Magyarországon győri VGP Parkban telepített méhlegelőt a cég, az évelő magkeverékkel bevetett két hektáros ingatlan tavasszal és nyáron már második éve szolgálja ki a környék méhcsaládjait. Spanyolországban számos ipari parkjuk tetején pedig kaptárokat helyeztek el, hogy megvédjék és növeljék a biológiai sokféleséget a parkjaikban és azok környékén. Egyre több VGP-parkban - például a csehországi České Budějovice parkban is - létesítenek biotópokat, azaz természetes élőhelyeket, egyes fajok és a helyi biológiai diverzitás megőrzésének érdekében.

CTPark Ecser - ECS1
39108 m25.5–5.9
CTPark Kecskemét - KCS1&2
28699 m25.5–5.9
CTPark Tatabánya - TBN5
32712 m25.5–5.9
IGPark Kecskemét Dél
20000 m25–5
Prologis Park Budapest-Budaörs
KIADVA m24.7–4.7
park22 üzleti park
7720 m25.75–6

Független a gáztól

Az emberi energiafogyasztás 40%-a épületekhez kapcsolódik, ezért a megrendelők ma már nemcsak környezetkímélő ipari ingatlanokra vágynak, de szeretnék magukat függetleníteni a fosszilis energiaforrásoktól is. A megújuló energiaforrások használatának igénye a területfejlesztés, az építési folyamatok, a vízfogyasztás, a hulladékkezelés során megjelennek. A VGP tervezői csapata az épületek üzemeltetési feladatainak klímasemleges működtetésén dolgozik, azaz a villamos energia nagy részét saját maguk állítják elő napelemes rendszerrel és hőszivattyúk használatával. Ezek a szivattyúk környezeti hőt használnak fel az épületek fűtésére és hűtésére. A folyamat csak elektromos áramot igényel, ezért kiváltja a fosszilis tüzelőanyagokat.

Barnamezős beruházások

A VGP építési projektjeinek egyre nagyobb hányada barnamezős újjáépítés, ahol ipari „hulladékterületeket” hasznosítanak újra. A barnamezős területek lehetnek például olyan régi gyárak, amelyeket korábban nehéziparban vagy termelési folyamatokban használtak. Ezek a területek gyakran igényelnek kármentesítési munkálatokat, ami a közelben található terület számára is környezetvédelmi előnyökkel jár.

A szennyeződésmentesítési munkálatok mellett a barnamezők esetében gyakran bontási munkálatokra is szükség van, hogy alkalmassá váljanak a beépítésre. Az ilyen bontási munkálatokból származó anyagokat számos esetben új célokra használják fel. A barnamezős fejlesztésekkel így hozzájárulunk a helyi területek fejlődéséhez, valamint a zöldmezős területek hiányára és környezetvédelmi szempontjaira is reagálunk. Ráadásul a barnamezős területek gyakran kiváló helyen, a városok közelében találhatók, amely logisztika szempontból is előnyős, hiszen nem kell új infrastruktúrát kiépíteni, lerövidül a szállítás.

A hazai ingatlanpiac aktuális kérdéseivel kiemelten foglalkozunk a szeptember 28-i Property Investment Forum 2023 konferencián. Részletekért kattints!

Átrendezi a raktárakat az automatizáció

Az új technológiák megjelenése a logisztika területén nem újdonság, de a Covid-19 járvány felgyorsította ezt a fejlődést az anyagáramlás szinte teljes automatizálása felé. Megjelentek a különböző automatikus iktató- és raktározási rendszerek, illetve a az önvezető teherautók és az automatikusan vezérelt járművek, ezekhez alkalmazkodik már az új épületek kialakítása is, hiszen a fokozott koordinációs igények új megoldásokat követelnek.

A state-of-the art technológia mellett a fenntarthatóság és az energiahatékonyság a VGP által fejlesztett kereskedelmi ingatlanok fontos jellemzője. A vállalat elkötelezte magát amellett, hogy 2025-re szén-dioxid-semlegessé válik, továbbá az épületei BREEAM-minősítést kapnak és zöld energiával működnek. Ennek eredményeként a VGP célja, hogy minden új épülete BREEAM Excellent minősítést kapjon, ezzel párhuzamosan a VGP Megújuló Energia Részlegének zöldenergia-termelő kapacitása már 153,1 MWp-ra nőtt és további 65,2 MWp előkészítés alatt áll. A 2019-ben létrehozott VGP Alapítvány pedig már 36 olyan projektet karolt fel, amelyek társadalmi kérdésekkel, természetvédelemmel és kulturális értékek védelmével foglalkozik, és eddig több mint 6 millió euróval támogatta ezeket.

Címlapkép forrása: Getty Images

teherhajók fekete-tenger
hőség stressz ipar meleg gyár raktár
egyiptom piramisok
maggiore tó olaszország
ukrajna-lengyelorszag-szlovakia-csehorszag
eso-zivatar-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-varhato-esernyo-sarga-riasztas-sarga-figyelmeztetes-sarga-veszelyjelzes
niger
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
maggiore tó olaszország