felhőkarcoló, toronyház, irodaház
Ingatlan

Budapest második legmagasabb toronyházaként épülhet fel az MBH új székháza

Portfolio
Júniusban írtunk arról, hogy az MBH Bank Budapest XIII. kerületében tervezi felépíteni új székházát. A 25801/6-os helyrajzi számú feltételezett telek kapcsán azonban most újabb részleteket szúrt ki a Magyar Közlönyben a HVG. A leendő projekt ugyanis bekerült a nemzetgazdaságilag kiemelt ügyeket felsoroló rendeletbe, melyből kiderül, hogy a telken három toronyépület kaphat engedélyt, melyek közül a keleti torony 90 méter, a középső torony 78 méter, a nyugati torony pedig 65 méter magas lehet. A 90 méter azt jelenti, hogy a Mol-torony után ez lehet a főváros második legmagasabb irodaháza.

Nemrég született döntés arról, hogy új székházat épít az MBH Bank Budapest XIII. kerületében. A több toronyból álló épületegyüttes a tervek szerint 2026 elejére épülhet fel a bank igényeire szabva. A Portfolio kérdésére az MBH korábban megerősítette, hogy a HB Reavis fejlesztésében megvalósult Agora projekt telkének egy részét megvásárolva építi fel új székházát a bank. Ezúttal azonban az is kiderült, hogy

az új szabályozás alapján a telken három torony valósulhat meg, melyek közül a keleti 90 méter, a középső 78 méter, a nyugati torony pedig 65 méter magas lehet.

Mindez azt jelenti, hogy Budapesten ez lehet a 143 méter magas Mol-székház után a legmagasabb irodaépület, amelynél a Mol-tornyot leszámítva csak a 96-96 méter magas Parlament és Bazilika lenne magasabb.

mepar
Forrás: MePAR
A hazai ingatlanpiac aktuális kérdéseivel kiemelten foglalkozunk a szeptember 28-i Property Investment Forum 2023 konferencián. Részletekért kattints!

A helyszín kapcsán további érdekesség, hogy a közelben több toronyépület is található, például a Raiffeisennek otthont adó Agora Tower, az Erste toronyháza vagy a Duna Tower, de ezek magassága jellemzően nem haladja meg a 60-65 métert, ahogy a szintén közelben lévő, 73 méter magas Nyugdíjfolyósító székháza sem. Korábban voltak ugyan tervek 90 méter magas irodaházak építésére is a környéken, de ezek végül nem kapták meg az engedélyt.

A legfrissebb információk alapján ez most megváltozhat. A rendelet az épületek magassága mellett kitér arra is, hogy az építmények között nem kell távolságot tartani, a beruházásnak nem feltétele új közlekedési csomópont létesítése, infrastrukturális fejlesztések megvalósítása és közútkezelői hozzájárulás megszerzése sem. Emellett az építkezésnél a településrendezési tervben meghatározott bruttó alapterületi átlagérték és szintenkénti bruttó alapterületi átlagérték sem korlátozott.

ATENOR - RoseVille
15503 m220–20
Alkotás Point
1140 m215–15.5
Bajcsy Irodaház
150 m23150–3500 Ft
myhive Greenpoint 7
0 m214.5–16
Óbuda Gate
2350 m211–13.5

Címlapkép forrása: Getty Images

teherhajók fekete-tenger
hőség stressz ipar meleg gyár raktár
egyiptom piramisok
maggiore tó olaszország
ukrajna-lengyelorszag-szlovakia-csehorszag
eso-zivatar-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-varhato-esernyo-sarga-riasztas-sarga-figyelmeztetes-sarga-veszelyjelzes
niger

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
maggiore tó olaszország