shutterstock garázs parkoló
Ingatlan

Ebben a kerületben 30 millió forintért kínálják az eladó garázsokat

Portfolio
Az országos garázspiac sokkal élénkebb volt az elmúlt 12 hónapban mint a lakóingatlanoké. Az eladó parkolóhelyek átlagos ára dinamikusan emelkedett annak ellenére, hogy a kínálat jelentősen bővült. Jelenleg több mint 1700 garázst kínálnak eladásra országszerte, ami több mint duplája az egy évvel ezelőtti kínálatnak. Közben a kiadó garázsok bérleti díja lényegében stagnál - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely bemutatja a legnagyobb kínálattal rendelkező nagyvárosok garázsárait is.

“Számos tényező határozta meg a garázsok piacát az utóbbi időszakban. A kínálatbővülésben nagy szerepet játszik, hogy a korábban befektetési céllal vásárolt garázsoktól sokan megváltak a magas hozamot kínáló állampapírok megjelenése után. Bár a szélesebb kínálat általában árcsökkenést vagy stagnálást eredményez, az eladó garázsok viszont 10 százalékkal felértékelődtek a hazai nagyvárosokban. Ehhez a parkolási díjak emelkedése mellett hozzájárult az is, hogy Budapest mellett több nagyvárosban is szűkösek a parkolási lehetőségek. A garázsdrágulásban szerepet kapott az is, hogy jelentősen nőtt az autók ára és értéke, ezért egyre több tulajdonos próbálja meg biztonságban tudni a gépkocsiját” - mondta a garázspiaci tendenciákat ismertetve Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: Hosszabb távon az elektromos autók térnyerése további felértékelődést okozhat a garázspiacon. Az olyan villanyautó-tulajdonosoknak, akik nem vagy nehezen tudják megoldani az autó töltését, alternatíva lehet egy elektromos hálózatra kötött garázs. Itt ugyanis a nyilvános áramtöltő-állomásokhoz képest olcsóbban tankolhat áramot.”

A hazai ingatlanpiac aktuális kérdéseivel kiemelten foglalkozunk a szeptember 28-i Property Investment Forum 2023 konferencián. Részletekért kattints!

Van, ahol 30 millió az átlag

A PORTÁL ADATAI SZERINT IDÉN SZEPTEMBERBEN A BUDAPESTI GARÁZSOK ÁTLAGÁRA 7,2 MILLIÓ FORINT VOLT. SZEMBEN AZ EGY ÉVVEL KORÁBBI 6,5 MILLIÓVAL, VALAMINT A KÉT ÉVVEL EZELŐTTI 5,2 MILLIÓVAL.

Ez azt jelenti, hogy éves szinten 11, kétéves távlatban pedig több mint 39 százalékos drágulás ment végbe. Ez számottevő drágulásnak mondható annak fényében, hogy a kínálat 2021 és 2022 szeptembere között lényegében stagnált, az elmúlt tizenkét hónapban viszont több mint a duplájára nőtt.

A fővárosban messze a legdrágább az I. kerület, ahol az eladó garázsok átlagára meghaladta a 30 millió forintot. További négy olyan városrész van, ahol 10 millió forint feletti áron kínálják a garázsokat, a II., VI., a VII. és a XII. kerületekben ugyanis 11,9-15 millió forint az átlagár. A legolcsóbb garázsokat a X., XV. és XVIII. kerületben kínálják eladásra, itt 4,5-5 millió forint az átlagos ár. A fővárosi garázsok bérleti díja ugyanakkor éves szinten nem változott, 25 ezer forinton stagnált a havi díj. Balogh László azt is elmondta, hogy az árak között nagy a szórás mind a fővárosban, mind a vármegyeszékhelyeken. A lakóparki garázsok például rendszerint drágábban kerülnek a piacra.

Az, hogy a bérleti díjak nem emelkedtek, miközben a kínálati árak jelentősen nőttek azt jelenti, hogy a mai árak mellett befektetési céllal nem igazán éri meg garázst venni, miután ez bruttó 4,2 százalékos átlagos hozamot takar. Ennél ma számos alternatív befektetéssel jobb hozamot lehet elérni.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Balance Garden
36.01–91.55 m243–114.79 M Ft
BudaPart
29–124 m20–0 M Ft
Budai Walzer II. ütem
44–102 m258–136 M Ft
Metrodom Green
31–128 m253–253 M Ft
Metrodom River
28–120 m260–270 M Ft
VABA Apartments
29–74 m238.85–94.2 M Ft

Árak és kivételek a vármegyeszékhelyeken

A Budapesten kívüli piacon jelentősebb garázskínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Szegeden 8,5 millió forintos áron várnak gazdára, ami ugyan alig haladja meg az egy évvel korábbi 8,4 millió forintot, ám a kínálat közben megháromszorozódott, ennek fényében már meglepőnek mondható a drágulás.

Hasonló folyamat játszódott le Székesfehérváron, ahol a mostani 6,7 millió forintos átlagos garázsár megegyezik a tavaly szeptemberi összeggel, ám a kínálat itt több mint a négyszeresére nőtt. Győrben a 7,9 millió forintos átlagár 22 százalékos éves drágulást jelent, a Debrecenben 7,7 millió forint 10 százalékos áremelkedést takar. Akadnak azonban olyan vármegyeszékhelyek, ahol a kínálatbővülés árcsökkenést eredményezett: Nyíregyházán 8,5 millióról 7,5 millióra, Miskolcon 6,4 millióról 6 millióra, Pécsen pedig 7 millióról 6 millióra mérséklődött az eladó garázsok átlagos ára. A szóban forgó vármegyeszékhelyeken a kiadó garázsok bérleti díja 25-30 ezer forint között mozog, az egy évvel ezelőtti 22-29 ezer forinthoz képest.

Címlapkép forrása: Shutterstock

wall street
nonvwoven
Volkswagen
mobilfizetés pos-terminál bankkártya
repülőgép
citigroup_shutter
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
luxus ház