Előfizetői tartalom

Nincs pénzünk a korszerű családi házakra? A rosszabb minőség felé tolódtak a házvásárlók

Portfolio
Rosszabbak az idei első félévben eladott családi házak hőveszteségi jellemzői, ugyanakkor a társasházi lakásoké javultak - derül ki az Otthon Centrum Investment Solutions (OCS) 2023 első félévére vonatkozó elemzéséből, amely az OCS hálózatában értékesített és tanúsított ingatlanokat veszi alapul. A hőveszteségi mutató ugyan nem a teljes energetikai jellemzőt jeleni, hanem azt, hogy az épület önmagában (a gépészet nélküli) mekkora hőveszteséggel üzemeltethető, azaz, mennyire korszerű maga a szerkezet, a felhasznált anyagok, és, hogy az épület formája mennyire támogatja a hőveszteség minimalizálását. Az elemzésből az is kiderül, hogy kis mértékben, de nőtt a vegyes tüzelésű, illetve az elektromos fűtési rendszerrel ellátott ingatlanok aránya, miközben a megújuló energiát használóké csökkent.

Ilyenek voltak az eladott lakások, házak

2023 első féléve során az Otthon Centrum Investment Solutions szakértői által tanúsított, és a hálózat közreműködésével értékesített ingatlanok sok-sok adattal járulnak hozzá, hogy Magyarország ingatlanállományáról következtetéseket lehessen levonni. A hálózat többek között megvizsgálta, hogy milyen a lakásaink, házaink átlagos hőveszteségi jellemzője.

Minél több, a környezetével közvetlenül érintkező felülete van egy lakóegységnek, azaz minél nagyobb az összes lehűlő felülete, annál nagyobb a hőveszteség. Ha ez a geometriai adottság korszerűtlen szerkezetekkel társul, akkor ez a hőveszteség még nagyobb. Ez a magyarázata, hogy a családi házak jóval magasabb hőveszteségi tényezővel rendelkeznek, mint a társasházi lakások. A hőveszteséget a lakás mérete is befolyásolja. Minél nagyobb alapterületű és belmagasságú egy lakás, a geometriából fakadóan annál nagyobbak a lehűlő felületei.

Az épületekre számított fajlagos hőveszteség tényező megmutatja, hogy az épület önmagában (a gépészet nélkül) mekkora hőveszteséggel üzemeltethető, azaz, mennyire korszerű maga a szerkezet. Meghatározása során azt vizsgálják, hogy mekkora lenne az épület egy légköbméterre jutó hővesztesége, ha a külső és belső tér között csak egy Celsius fok lenne a hőmérséklet-különbség.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés