Előfizetői tartalom

Az internet megjelenésénél is nagyobb változásokat tartogat az építőipar számára a mesterséges intelligencia

Portfolio
Évek óta követjük az építőipar és az ingatlanfejlesztések technológiai újításait, melyek egyik legfontosabb eleme az épület információs modellezés (Building Information Modeling – BIM) fejlődése. A BIM a tervezési és építési folyamatok digitális szimulálása mellett egyre több területen képes növelni a hatékonyságot és csökkenteni a költségeket. De hol tartunk most ebben? Hogy mi történt az elmúlt évek során, és merre tart a technológia, arról a Property Investment Forum 2023 konferencián beszéltek a szakértők.

Már 1970-ben megszületett az alapgondolat egy rendszerre, ami minden információt egy helyen tartalmaz a tervezéshez kapcsolódóan, de a nagy áttörés a 2000-es években, a számítástechnika fejlődésével jött csak el. 2019-ben viszont már megjelent a BIM-re vonatkozóan az ISO szabvány, 2023-ban pedig már az építésügyi törvénybe is bekerült a BIM-szabályozás. A BIM lényege...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái