Előfizetői tartalom

Itt vannak Budapest legolcsóbb és legdrágább új lakásai

Az ingatlanpiaci lassulás az új lakásoknál is látszik, de ez sokkal inkább az épülő lakások számának csökkenésében és kevésbé az árak alakulásában jelenik meg. Bár a korábbi évek drasztikus áremelkedése jelentősen lassult, kis mértékben továbbra is felfelé kúsznak az árak. A kereslet visszaesése sem volt egységes, bizonyos kerületekben még erősödni is tudott a korábbi negyedévekhez képest. Az ELTINGA legfrissebb Budapesti Lakáspici Riportja alapján az újlakáspiac folyamatai mellett az aktuális kínálat legérdekesebb lakásait is bemutatjuk.

Bár a budapesti új lakások négyzetméterára mindössze 1,5 százalékkal emelkedett az idei második és harmadik negyedév között, az átlagos kínálati árban már nagyobb volt a növekedés. Ez azzal magyarázható, hogy vagy a kisebb alapterületű lakások iránti erősebb kereslet, vagy az újonnan a kínálatba került fejlesztések nagyobb méretű lakásai miatt valamivel nagyobb alapterületű lakásokat kínálnak most, mint a második negyedévben.

Az átlagos budapesti új lakás ára mostanra elérte a 105 millió forintot.

blr1
Forrás: Budapesti Lakáspiaci Riport

Áremelések és árcsökkentések is előfordultak

A megelőző negyedévhez hasonlóan szintén a lakások negyedét érintette árváltozás, de ezúttal jóval magasabb volt az áremelések száma. Ez döntő többségében kisebb korrekciókat jelentett: harmaduk nem érte el a 2,5 millió forintot, aminek leginkább az árfolyamváltozáshoz lehet köze. Nagyobb korrekció (legalább 5 millió forint) viszont már több esetben fordult elő árcsökkentésnél, mint növelésnél, ami annak a jele, hogy egyes projektek értékesítése nem úgy halad, ahogy a fejlesztő azt előzetesen elképzelte.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés