új lakóház
Ingatlan

Kijöttek a legfrissebb lakásárak - Nézzük, mennyibe kerül egy új lakás Budapest kerületeiben!

Futó Péter
Megjelent a legfrissebb, 2023 harmadik negyedévre vonatkozó Budapesti Lakáspiaci Riport, ami tartalmazza a fővárosi kínálatban szereplő legfrissebb újlakásárakat. Az ELTINGA aktuális felmérése jelenleg 19 161 lakást tartalmaz. Ezek olyan fejlesztésekben találhatók, ahol 2023 május és augusztus között legalább egy lakást kínáltak eladásra. A fővárosi átlagár minimálisan tovább emelkedett, elérve az 1,46 millió forintos négyzetméterárat.

A listázott projektek száma 5 százalékkal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva. Ezt a növekedést az okozza, hogy az értékesítések lassulása miatt egyre több olyan projekt lezárása csúszik, ahol már csak néhány maradéklakást nem sikerült értékesíteni. A felmérésben szereplő lakások száma viszont minimálisan csökkent, mivel döntően kisebb fejlesztések jelentek meg a piacon.

Az eladott lakások száma tartósan megfeneklett, mindössze 665 lakást sikerült értékesíteniük a fejlesztőknek a harmadik negyedévben.

Az idén eddig eladott új lakások száma alig haladja meg a 2 ezer darabot, pedig másfél éve még egy negyedév alatt értékesítettek hasonló volument a beruházók. Egyelőre nem látszik, hogyan lábalhatna ki a gödörből a piac. Az újonnan bevezetendő támogatási formákról eddig nem érkezett információ, ezért az év végéig még elérhető városi CSOK generálhat extra keresletet a negyedik negyedévre.

A hazai lakáspiac legfontosabb kérdései is kiemelt szerepet kapnak a szeptember 28-i Property Investment Forum 2023 konferencián. Részletekért kattints!

Halvány reménysugarat jelent az érintett fejlesztők számára, hogy egyre több rozsdaövezeti akcióterületet jelölt ki az elmúlt hónapokban a kormány. Május és július közepén összesen 13 új terület kapott Budapesten azonnali rozsdaövezeti akcióterületi státuszt, így a korábbiakkal együtt már 19-re nőtt a számuk. Emellett további 5 területet jelöltek ki augusztusban társadalmi egyeztetésre, várhatóan ezek a fejlesztések is élhetnek hamarosan az 5 százalékos áfa elengedésének kedvezményével. Ezekről korábban az alábbi cikkekben írtunk:

Hogy alakulnak az árak?

Kismértékű emelkedés (+1,5%) következett be az átlagos kínálati négyzetméterárakban a nyáron, így jelenleg az átlagos fajlagos árak már elérik az 1,46 millió forintot négyzetméterenként.

Az idei év során először lépte át a negyedéves árváltozás az 1 százalékos határt. Az éves árváltozás 8,2%-os volt, azaz az új lakások feleakkora mértékben drágultak egy év alatt, mint a fogyasztói árak.

A harmadik negyedévben a legnagyobb áremelkedés Budán következett be, ahol 3,6%-kal nőttek a kínálati árak. A szabad lakások kínálati árszintje már meghaladja a 104 millió forintot, a tipikus árszint viszont még 84 millió forint alatt maradt. Az áremelkedés mögött egyrészt a drágább új kínálat, másrészt a forint gyengülése áll, ami az euróban rögzített árú projekteket valamelyest drágította. Az árak Budapest kerületeiben az alábbiak szerint alakulnak:

Az ábrán jól látszik, hogy mostanra mindössze három olyan kerület van, ahol hajszállal elmarad az átlagos négyzetméterár az 1 millió forinttól, miközben egyre több kerületben éri el a 2 milliót. A legdrágább az I. kerület lett, ott átlagosan 2,8 millió forintért kínálják az új lakásokat négyzetméterenként, míg a legolcsóbb XVII. kerületben 984 ezer forint az átlag.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Balance Garden
36.01–91.55 m243–114.79 M Ft
Budai Walzer II. ütem
44–102 m258–136 M Ft
Elite Park 2-3
28.74–109.44 m242.74–149.89 M Ft
Metrodom Green
31–128 m253–253 M Ft
Metrodom River
28–120 m260–270 M Ft
Waterfront City III. ütem
28–85 m252.6–169.9 M Ft

Címlapkép forrása: Getty Images

teherhajók fekete-tenger
hőség stressz ipar meleg gyár raktár
egyiptom piramisok
maggiore tó olaszország
ukrajna-lengyelorszag-szlovakia-csehorszag
eso-zivatar-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-varhato-esernyo-sarga-riasztas-sarga-figyelmeztetes-sarga-veszelyjelzes
niger

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
maggiore tó olaszország