Előfizetői tartalom

Szívfacsaróak a magyar lakhatási körülmények: több mint 7000 gyermek él átmeneti otthonban

Portfolio
Reggel jelent meg a cikkünk a magyar háztartások életszínvonalát összefoglaló 2022-es KSH jelentésről. Mint ahogy meg is írtuk, nőtt a szegénység az országban, 1,2 százalékponttal magasabb lett a szegénységi mutató és a súlyos anyagi és szociális deprivációban való érintettség is 9,1%-ról 10,4%-re nőtt 2022-ben. A KSH számain túl, a Habitat for Humanity még több információt gyűjtött össze arról, hogy valójában mennyire megfizethető az élet Magyarországon, milyen lakhatási válsággal küzdenek a szegényebb csoportokba tartozók, illetve, hogy a reáljövedelmek csökkenése 2023-ban és a fogyasztói árak növekedése milyen válságos helyzeteket okozott sok-sok magyar családnál, háztartásnál. Kilakoltatások, borzasztó állapotban lévő lakások, átmeneti otthonok és eladósodás. Nézzük, mit lát egy civil szervezet, amely lakhatási ügyekkel foglalkozik.

A Habitat for Humanity 2023-as Lakhatási Szegénységi Jelentésének egyik fontos megállapítása, - amit mindenki a saját bőrén is érezhetett - hogy Magyarországon az elmúlt egy évben rendkívüli mértékben növekedtek a megélhetési költségek. Ennek egy része a lakhatási, elsősorban a rezsiköltségek megugrásával járt, másrészt az elszálló árak miatt egyre nehezebb volt kigazdálkodni a lakhatás költségeit is.

A 20-25 százalék közötti infláció lényegében a bérek növekedését is "megette", ami ahhoz vezetett, hogy míg 2022. és 2021. között +2 százalékos volt a reálbér-növekedés, addig 2023-ban eddig minden hónapban, a korábbi év azonos hónapjához viszonyítva, folyamatosan csökkent a reálkereset. Hangsúlyozzuk, hogy reáljövedelemről van szó, ami nem azonos a nettó, vagy bruttó átlagkeresettel, ami viszont százalékban, bőven kétszámjegyű növekedést mutatott. A reálkereset havi bontásban nézve 2022. február és 2023. február között csökkent a legnagyobb mértékben, ekkor 19,6%-kal csökkentek a hazai valós, az inflációs hatásokat már nem tartalmazó bérek. A kisebb infláció az év folyamán viszont azt eredményezte, hogy a legfrissebb, augusztusi adatokban a reálkereset csak 1%-kal volt kevesebb, mint tavaly augusztusban.

A reáljövedelem csökkenése mellett a lakásárak és a lakásbérleti díjak emelkedése (az utóbbi pár hónapban már megállt a növekedés, és stagnálás látható), valamint a megdrágult lakáshitelek sem tettek jók a lakhatás megfizethetőségének. A negatív változások egy olyan magyar lakáspiacra zúdultak rá, ahol a lakosság jelentős részének nem volt megfelelő minőségű lakása:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés