Előfizetői tartalom

Válságba került az amerikai lakáspiac - Tanácstalanul állnak a szakértők

Portfolio
Úgy tűnik, az Egyesült Államok lakáspiaca egy végeláthatatlan megfizethetőségi válságba került. Miközben az árak egyre csak emelkednek, az új kínálat szűkül, ami mögött az alacsony építkezési hajlandóság és a lakásokat korábban alacsony hitel mellett felvásárló befektetők kivárása áll. Hiába okozott a járvány minden korábbinál nagyobb áremelkedést, az olcsó hitelek fenntartották a vásárlóerőt, de most egy újfajta megfizethetőségi válság kezdődött, melyből egyelőre nem látszik a kiút - írja a Bloomberg.

A Fed szigorításának hatására a 30 éves lejáratú jelzáloghitelek kamata a 8 százalékot közelíti, ami az elmúlt két évtized legmagasabb szintje. Mindez azt jelenti, hogy egy 400 ezer dolláros hitel havi törlesztőrészlete 1100 dollárral emelkedett. A magasabb kamatok azonban nem hozták el a lakásárak mérséklődését, miután a tulajdonosok egész egyszerűen nem hajlandók...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés