FONTOS Beperelte a magyar államot a Pfizer a koronavírus-vakcinák miatt
airbnb szoba nappali
Ingatlan

Döntött az unió: jön az Airbnb és a Booking szigorúbb szabályozása

Portfolio
Az Európai Parlament és a Tanács megállapodott a rövid távú lakáskiadás szabályozásáról, amely érinti az Airbnb, Booking és Expedia platformokat - írja az EP közleménye alapján a Telex.

Az Európai Parlament és a Tanács közös megegyezést kötött a rövid távú lakáskiadás szabályozásának módjáról, ami az Airbnb, a Booking és az Expedia platformjait is érinti. A megállapodás értelmében azon országokban, ahol ez kötelező, az interneten keresztül ingyenesen vagy arányos díj ellenében lehet regisztrálni a rövid távra kiadott ingatlanokat. A regisztrációs folyamat befejezése után a tulajdonosok egy regisztrációs számot kapnak, amely lehetővé teszi számukra az ingatlan kiadását. Ezáltal a hatóságok képesek lesznek nyomon követni és ellenőrizni az adatokat.

Az online platformoknak garantálniuk kell, hogy a felhasználók képesek legyenek azonosítani az ingatlant weboldalukon a regisztrációs szám alapján. A platformoknak továbbá biztosítaniuk kell, hogy a nyújtott információk hitelesek legyenek; ezt "észszerű", véletlenszerű ellenőrzésekkel kell elérniük. A szabálytalanságok esetén felfüggeszthetik a regisztrációs számot, eltávolíthatják az illegális hirdetéseket a weboldalakról és büntetéseket róhatnak ki azokra a platformokra vagy tulajdonosokra, akik megsértik a szabályozást.

A tagállamok egy egységes felületet hoznak létre, amelyre a nagyobb platformoknak havonta adatokat kell küldeniük a lakáskiadók tevékenységéről (a kisebb platformok mentesülnek e kötelezettség alól).

Kim Van Sparrentak, a javaslat parlamenti felelőse szerint a városok jelentős mértékben küzdenek az illegálisan nyaralási célra kiadott ingatlanokkal, ami "Európa-szerte nyomást gyakorol a városi életminőségre és megfizethetőségre".

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Balance Garden
36.01–91.55 m243–114.79 M Ft
Budai Walzer II. ütem
44–102 m258–136 M Ft
Elite Park 2-3
28.74–109.44 m242.74–149.89 M Ft
Metrodom Green
31–128 m253–253 M Ft
VABA Apartments
29–74 m238.85–94.2 M Ft
Waterfront City III. ütem
28–85 m252.6–169.9 M Ft

Az eddigi tapasztalatok szerint a lakáskiadási platformok nem voltak hajlandók megosztani az adatokat, ami megnehezítette a helyi szabályozás betartását. Ez a jogszabály azonban véget vet ennek és több felügyeleti jogot biztosít a városok számára.

Az ilyen típusú intézményközi megállapodások után mind az EP-nek, mind a Tanácsnak hivatalosan el kell fogadnia a kialkudott szöveget, bár ez általában csak formalitás. A jogalkotóknak viszont sietniük kell, mert jövő júniusban újraválasztják az EP-t, amivel egy nagyobb intézményi átalakulás indul az EU-ban, így elhúzódhat vagy akár kútba is eshet az olyan javaslatok elfogadása, amelyekkel a voksolásig nem végeznek.

Címlapkép forrása: Getty Images

pfizer vakcina gyógyszergyártó
szélerőmű
szijjártó péter coca-cola
német tanulás diák
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Property Awards_0115