A Covid és a háború sem tudta megrengetni a közeli ország építőiparát
Ingatlan

A Covid és a háború sem tudta megrengetni a közeli ország építőiparát

Portfolio
A lengyel építőipar azon kevés ágazatok egyike volt, amely immunis maradt a pandémia gazdasági következményeire. Ennek egyik oka, hogy a lengyel kormány nem kényszerítette az építkezés leállítására a vállalatokat, mint ahogy a spanyol, az osztrák vagy a belga. Bár az ukrán háború hatása nagyobb volt, ez sem állította meg a tartós éves növekedést - véli Mariusz Sochacki az Euroconstruct lengyel partnerintézetének szakértője.

A pandémia alatt a lengyel építőipari vállalatok szigorított higiéniai körülmények mellett dolgoztak, de a kormány fontosnak tartotta, hogy ne legyenek lezárások. A járvány előtti időszakhoz képest mintegy 5-20%-kal alacsonyabb hatékonyságuk volt, melynek oka az ukrán és fehérorosz vendégmunkások elvándorlása, az import építőanyagok szállítása és a hatósági munka lelassulása miatt elhúzódó adminisztratív eljárások voltak, de bizonyos építőanyagok jelentős drágulása is ide sorolható. A Covid által okozott gazdasági válságnak viszont csupán mérsékelten negatív hatása volt a lengyel építőiparra, és míg 2020-ban az Euroconstruct 19 ország együttes építési teljesítménye 4,6%-kal csökkent, a lengyel csak 0,6%-kal.

A Covid-sokk után 2021-ben megélénkült az európai építőipar és a 19 Euroconstruct országban 5,3%-kal, Lengyelországban 4,7%-kal nőtt a szektor teljesítménye. A lengyel kormány úgynevezett „Válság elleni Pajzs” programja lehetővé tette az állami beruházások (elsősorban az út-, vasút-, energia- és vízépítési szegmensben) fenntartását és növelését, kompenzálva a csökkenést az önkormányzati és magánberuházásokban (főleg nem lakáscélú: iroda, szálloda, üzlethelyiségek). A visszaesés nem ugyanolyan mértékben érintette az építőipar szegmenseit: 2021-ben kétszámjegyű növekedés volt az új lakóépületek építésében (19,6%), a mélyépítésben jóval alacsonyabb (+3,1%), míg a nem lakásépítés 1,2%-kal csökkent.

A hazai építőipar folyamataival kiemelten foglalkozunk a március 21-i Építőipar 2024 konferencián. Részletekért kattints!

Ahogy a pandémia elején, a háború elején is megszakadtak az ellátási láncok, különösen keleti irányból, mely bizonyos építőipari termékeket drasztikusan megdrágított. Az áremelkedés és az infláció rontotta az építőipar jövedelmezőségét a 2022-es kivitelezés első szakaszában, elsősorban a hosszú távú szerződések esetében. 2022 végére viszont jelentős gazdasági és építési teljesítménynövekedés volt Lengyelországban és az új lakásépítés finanszírozási feltételeinek drasztikus romlása 2022-ben (kétszámjegyű jelzáloghitel-kamatok emelkedése) nem állította meg a lakásépítés magas aktivitását. Bár a lakásépítések száma csökkent, több lakást fejeztek be a korábbi évek rekordszámú lakásindításának köszönhetően.

Tavaly a lengyel gazdaság növekedése némileg lelassult és az építési teljesítmény az előző évi igen erőteljes növekedés után stagnált, elsősorban a lakóépületek 3,1%-os csökkenése miatt (az előző évi 15,2%-os növekedéssel szemben). Ennek ellenére míg a 19 Euroconstruct ország teljes építési piaca 1,5 százalékos növekedést tudott csak elkönyvelni 2020 és 2023 között, a lengyel építési piac bővülése 2023-ban 15,4% volt.

Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!