Nagysebességű vasút épül Kína és Thaiföld között
Ingatlan

Nagysebességű vasút épül Kína és Thaiföld között

Portfolio
Nagysebességű vasútvonalat tervez építeni Kína Thaiföld irányába az Övezet és Út program keretében. Bár az eredeti tervekhez képest csúszásban van a projekt, a felek szerint a késedelmek ellenére 2028-ra megtörténhet az átadás.

Wang Yi kínai külügyminiszter egy nemrégiben tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Kínának és Thaiföldnek fel kell gyorsítania a két országot összekötő nagysebességű vasút fejlesztését. Ez a projekt része a Kína Övezet és Út programjának keretében megvalósuló délkelet-ázsiai hálózatról szóló elképzelésnek. A thaiföldi kormány azzal számol, hogy a vasút 873 kilométeres szakasza 2028-ra lesz üzemképes. A Hszi Csin-ping kínai elnök által vezetett

kezdeményezés célja, hogy a délnyugat-kínai Kunmingtól egészen Szingapúrig nagysebességű vasúthálózat jöjjön létre.

A javasolt hálózat Kunmingból Mianmaron, Thaiföldön és Vietnamon keresztül ágazna el, majd Bangkokban futna össze. A thaiföldi szakaszon való előrehaladást azonban különböző kihívások akadályozták, többek között pénzügyi nézeteltérések és a COVID-19 világjárvány okozta fennakadások. Egyes kritikusok ezt a projektet Thaiföld számára potenciális "költségvetési csapdának" nevezték.

Thaiföld jelentése szerint a Bangkok és Nakhon Ratchasima közötti első szakasz építésének több mint 15%-a befejeződött. Ez a szakasz várhatóan 2027-re lesz működőképes, a következő szakasz pedig 2028-ra készül el.

A pénzügyi tárgyalások azonban már korábban is megakasztották az előrehaladást; 2016-ban Thaiföld elutasította a kínai finanszírozási ajánlatokat a túl magas kamatok miatt. Ezt követően Thaiföld úgy döntött, hogy az első szakasz teljes költségét - amely mintegy 5 milliárd dollárt tesz ki - maga finanszírozza. Cserébe Kína fogja felügyelni a rendszer telepítését, a tervezési szempontokat és a vonatbeszerzést.

A második szakasz Nakhon Ratchasima-tól a laoszi határon fekvő Nong Khai tartományig tart majd, és a tervek szerint végül csatlakozik a kínai vasúthálózathoz. A vasútvonal Malajzia és Szingapúr felé történő déli meghosszabbítása azonban továbbra is bizonytalan, miután Kuala Lumpur felfüggesztette az ezzel kapcsolatos terveket.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mágikus évkezdés

Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a \"mágikus hetes\" amerikai tech(hez kötött) papír YTD árfolyamváltozása - a február 22-i kereskedési nap zárása utáni értékek szerint.

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Olyan történt a gáz árával, amire az orosz-ukrán háború kitörése óta nem volt példa

Privát bankár

Privát bankár
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!