Ez a kerület lett a budapesti lakást vásárlók kedvence
Ingatlan

Ez a kerület lett a budapesti lakást vásárlók kedvence

Portfolio
Enyhe áremelkedés után frissen csatlakozott a millió feletti átlagos négyzetméterárral rendelkező kerületek közé a hatodik legdrágább fővárosi kerületnek számító XIII. kerület. Változatos használt és új ingatlanpaletta várja az otthonteremtési céllal vásárlókat és befektetőket, akiknek használt ingatlanok esetében 985 ezer, új lakások tekintetében 1,27 millió forintos átlagos négyzetméterárra érdemes készülniük a Duna House szakértői szerint.

A hálózat értékesítési adatai alapján a 2023-as, alacsony fordulatszámon pörgő ingatlanpiacon negyedével kevesebb tranzakció zárult a fővárosban, mint az azt megelőző évben.

Az otthonteremtési céllal vásárlók és az ingatlanbefektetők körében is népszerű XIII. kerület 2022-ben a Budapesten értékesített ingatlanok 10%-ának adott otthont,

tavaly azonban enyhén mérséklődött a kerület keresettsége, az összes fővárosi adásvétel 9%-a zárult le itt.

A színes ingatlanpiaci kínálattal rendelkező kerületben megtalálhatók a régi bérházak téglaépítésű lakásai, dunai panorámás lakótelepi lakások, kertvárosi környezetben található családi házak, korszerű lakóparki ingatlanok és a felsoroltak mellett számos új építésű projekt is.

„A változatos kínálat láttán nem meglepő, hogy a cégcsoport kerületek népszerűségét vizsgáló felmérése szerint az elmúlt egy évben mindössze négy alkalommal előzhette meg másik kerület az egyébként rekordernek számító, legtöbb alkalommal, legkeresettebbnek mondott XIII. kerületet. A diadalmenet az idei évben is folytatódni látszik, ugyanis az ingatlanközvetítő közreműködésével lakást kereső érdeklődők 18,1%-a jelölte meg a keresés során preferált területként a kerületet 2024 januárjában” – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Nem csak a sokszínű felhozatal, az ingatlanárak is vonzóvá teszik a kerületet a vásárlók számára. A Duna House közbenjárásával 2023-ban értékesített használt és újépítésű ingatlanok adatai alapján a XIII. kerület összességében a hatodik legdrágább kerületnek számít a fővároson belül, 1,023 millió forintot fizettek a vásárlók a kerületi ingatlanokért négyzetméterenként átlagosan a tavalyi év során. A kerület egyébként a 2022-es átlaghoz képest 3%-os áremelkedést produkált 2023-ban, így frissen csatlakozott a millió feletti átlaggal rendelkező kerületek közé. Amennyiben csak az eladott használt ingatlanok adatai alapján számítjuk a kerületi négyzetméterárat, úgy az átlag 985 ezer forint. A kerületben egyébként használt ingatlanra 52,2 millió forintot áldoztak átlagosan a vevők, amelyek 53 négyzetméteres alapterülettel rendelkeztek.

A hazai lakáspiaccal is kiemelten foglalkozunk a március 21-i Építőipar 2024 konferencián. Részletekért kattints!

Új építésű lakások tekintetében Budapest vezető kerülete a XIII., ugyanis itt hirdették meg a legtöbb, 6577 darab új építésű lakást. Aki azonban új lakás vásárlása mellett dönt a XIII. kerületben, annak a használt ingatlanok esetében kalkulált átlag 30%-ával magasabb összegre kell készülnie négyzetméterenként.

A kerületben a legkeresettebb ingatlantípus a használt, tégla építésű lakás, az adásvételek 73%-a ilyen ingatlan kapcsán született. A tavalyi év során a vásárlók átlagosan 1,05 millió forintos négyzetméteráron juthattak téglalakáshoz a kerületben, ingatlanvásárlásra 54,7 millió forintot szántak, az átlagos méret 52 négyzetméter volt. A második legnépszerűbb a házgyári lakás, az esetek 19%-ban szerződtek ilyen típusú otthonra az ügyfelek. A panelvásárlás 41,5 millió forintos kiadást jelentett átlagosan a vevők számára, akik ezáltal 52 négyzetméteres élettérre tehettek szert. Új építésű lakás a tranzakciók 7%-ban szerepelt, egy újonnan épült otthon vásárlása átlagosan 78,5 millió forintba került 2023 utolsó negyedévében. Míg a tavalyi évben csökkent a befektetők aktivitása, az idei évben a megújult otthonteremtési támogatások és a csökkenő kamatpálya hatására szélesebb kör választhat majd ismét a kerület ingatlankínálatából.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Rég nem voltak ekkora bajban az ukrán erők – Itt van három frontszakasz, ahol beüthet a katasztrófa
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.