Megállt a lakásárak csökkenése Szlovákiában - Így alakulnak a négyzetméterárak
Ingatlan

Megállt a lakásárak csökkenése Szlovákiában - Így alakulnak a négyzetméterárak

Portfolio
Megállt a lakóingatlanok árának csökkenése Szlovákiában. 2023 negyedik negyedévében mindössze 0,2 százalékkal maradtak el a megelőző negyedévhez képest - írja a Property Forum. Az új lakások értékesítése viszont még mindig gyenge, a korábbi eladási számok negyedét produkálja a pozsonyi piac.

A 2023-as év egészében átlagosan 6%-kal voltak alacsonyabbak a szlovák lakóingatlanárak, mint 2022-ben. A legjelentősebb árcsökkenést a nyitrai régióban mérték, míg a kassai régióban növekedni tudtak az árak.

A lakóingatlanok átlagos ára 2433 euró/m2 (944 ezer forint), melyen belül a lakásoké eléri a 2685 euró/m2-t (1,041 millió forint), a házak fajlagos ára 1912 euró/m2 (741 ezer forint). Az előző negyedévhez képest a lakások árai 0,7%-kal alacsonyabbak (év/év alapon -7,6%), a házak átlagos ára negyedéves összehasonlításban 0,9%-kal növekedett (év/év alapon -3,2%).

2023 negyedik negyedévében öt régióban csökkentek az ingatlanárak, a maradék háromban viszont emelkedtek. A legjelentősebb csökkenés a Nyitrai régióban (-1,3%) és a zsolnai régióban (-0,9%) volt tapasztalható. Az árak növekedése elsősorban Kassán (+3%) és Trencsénben (+1,5%) figyelhető meg. A rendelkezésre álló havi statisztikák azt mutatják, hogy a lakóingatlanárak valószínűleg 2023 szeptemberében értek el mélypontot.

A hazai lakáspiaccal is kiemelten foglalkozunk a március 21-i Építőipar 2024 konferencián. Részletekért kattints!

Új lakások

Már 2022-ben - amikor a bankok elkezdték emelni a jelzáloghitelek kamatát - mélypontra került a pozsonyi újlakáseladások száma és ebben 2023 sem hozott változást. A szlovák fővárosban tavaly mindössze 773 új lakás kelt el, ez mindössze negyede annak, ami 2018 és 2021 között volt jellemző. A legerősebb 2017-es évinek pedig mindössze 15 százaléka. Ezzel párhuzamosan nőtt az átadás után értékesített lakások aránya.

Helyi szakértők szerint a keresletcsökkenés nem tükröződött az új lakások árában. Az elmúlt másfél évben az árak stagnáltak, mert a fejlesztők alkalmazkodtak a gyenge kereslethez és kivontak néhány projektet az eladásból, így a kínálat is gyenge volt.

A fellendülés viszont az olcsóbbá váló jelzáloghitelekkel még idén megérkezhet, így az új fővárosi lakások iránti érdeklődés enyhe élénkülése várható. Becslések szerint a bankok idén negyed, de akár háromnegyed százalékponttal is csökkenthetik a kamatokat. Az elemzők általában Prágát veszik alapul - ahol már élénkül a piac - mert tapasztalatok szerint az ottani folyamatok késleltetve Pozsonyban is megjelennek.​

Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!