Szigorú szabályt hozott a kormány a rozsdaövezeti akcióterületekre
Ingatlan

Szigorú szabályt hozott a kormány a rozsdaövezeti akcióterületekre

Portfolio
Szigorúan szabályozná a kormány a rozsdaövezeti besorolást kapott területek tulajdonosváltását. Ha egy rozsdaövezeti akcióterületté kijelölt ingatlan, valamint az azon kialakított ingatlan többségi tulajdonosa a rozsdaövezeti akcióterületté történt kijelölését követően megváltozik, az ingatlan rozsdaövezeti státusza megszűnik és mindez komoly bírsággal is járhat - írja a Magyar Közlöny.

A kizárólag telekalakítás keretében történt összevonás eredményeként bekövetkezett többségi tulajdonos változása kivételt képez akkor, ha az összevonással létrejövő új ingatlanon keletkező tulajdoni hányadok tükrözik az összevonással érintett ingatlanok összevonást megelőző forgalmi értékarányát.

A változás napjától számított öt munkanapon belül az új többségi tulajdonosnak a Magyar Államkincstárhoz be kell jelentenie a változás tényét, amit a kincstár, szükség esetén az ingatlanügyi hatóság bevonásával negyedévente ellenőriz.

A kincstár erről a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig jelentést készít, amelyet megküld az adópolitikáért felelős miniszternek és a rozsdaövezeti akcióterületekkel kapcsolatos ügyekért felelős miniszternek. A jelentésben a tárgynegyedévre vonatkozó adatok és az előző negyedévekre vonatkozó adatok is szerepelnek aktualizálva. A jelentés tartalmazza

  • a többségi tulajdonos nevét és adóazonosító számát,
  • az ingatlan helyrajzi számát,
  • az esetleges bírság összegét,
  • az esetlegesen kiszabott bírság összegéből ténylegesen megfizetett, adóhatósági végrehajtás útján beszedett vagy méltányosságból elengedett összeget

A fenti bejelentési kötelezettség megsértése miatt ugyanis a kincstár a többségi tulajdonos terhére bírságot szab ki. A bírság alapja az ingatlan beépíthető alapterülete négyzetméterszámának 10 000 000-szorosa. A bírság mértéke a bírságalap 10%-a. A kincstár a bírság megállapításával egyidejűleg tájékoztatja a bírsággal érintett többségi tulajdonost, hogy az ingatlan elveszítette rozsdaövezeti akcióterületi minőségét.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.