Soha nem volt még ekkora árzuhanás a német ingatlanpiacon egyetlen év alatt
Ingatlan

Soha nem volt még ekkora árzuhanás a német ingatlanpiacon egyetlen év alatt

Portfolio
A német kereskedelmiingatlan-piac árai 2023 negyedik negyedévében 12,1%-os visszaesést szenvedtek el a megelőző év azonos időszakához képest. Ez egy év alatt a valaha mért legnagyobb árcsökkenés.

A német kereskedelmiingatlan-piac a 2023-as év utolsó negyedévében történelmi árcsökkenést szenvedett el, az árak 12,1 százalékkal estek vissza az előző év azonos időszakához képest - közölte a VDP bankszövetség. A jelentés rávilágított Németország ingatlanszektorának súlyos problémáira.

Az elemzése szerint az ingatlanok értékcsökkenése 16,5 százalékot tett ki a 2022-es év második negyedévében elért csúcshoz képest. Ez a jelentős visszaesés a piaci volatilitás és bizonytalanság jelenlegi állapotát hangsúlyozza, miközben egyelőre nem látszik a helyzet javulásának jele.

Jens Tolckmitt, a VDP vezérigazgatója óvatosságra intett az ingatlanárak jövőbeli alakulását illetően. "Az ingatlanárak kapcsán bár gyakran hallunk spekulációkat, egyelőre nem figyelhető meg trendforduló. Úgy tűnik, hogy a helyzet 2024-ben is nehéz marad" - nyilatkozta. Ez a kijelentés tükrözi az ágazaton belüli aggodalmakat a fennálló kihívások és a potenciális további visszaesés miatt.

A hazai ingatlanpiac alakulásával kiemelten foglalkozunk a március 7-i Property Warm Up 2024 konferencián. Részletekért kattints!

A piaci visszaesést olyan időszak előzte meg, amikor Európa-szerte, különösen Németországban erős növekedést tapasztalt az ingatlanpiac, amit a kamatlábak csökkenése ösztönzött. Azonban ez a tendencia hirtelen megfordult, amikor kamatlábak és építési költségek meredeken emelkedni kezdtek. Ezek a változások pénzügyi nehézségekhez vezettek több fejlesztőnél is, akik közül néhány fizetésképtelenségbe került, mivel banki finanszírozásuk szűkössé vált és tranzakcióik elhaltak.

Mindezt egy globális válság kontextusában kell nézni, ami Kínát és az Egyesült Államokat is jelentős mértékben érinti, de Európában egyértelműen Németországban a legsúlyosabb a helyzet, ahol a munkahelyek megszűnése miatt sürgős segítségnyújtást kért a kormánytól az ágazat.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.