Gyerekcipőben jár, de egyre sürgetőbb lenne az építőipar digitalizációja
Ingatlan

Gyerekcipőben jár, de egyre sürgetőbb lenne az építőipar digitalizációja

Portfolio
Egyre fontosabb kérdés az építőipar digitalizálódása, aminek a hatékonyság növelésében kiemelt szerepe van. A Portfolio Építőipar 2024 konferenciáján a BIM alkalmazásának elterjedéséről, annak előnyeiről, a klasszifikációról és egy konkrét példát említve a Citadella projekt során használt digitális megoldásokról beszéltek a szakértők.

BIM Budapest tetején - Citadella projekt

A Citadella átépítése folyamatban van. A 170 éves építmény tartószerkezetének tervezésére és építésének támogatására a lézerszkenner technológiát, a multi materiál BIM modellt és az augmented reality-t is segítségül hívtuk – mondta el Ágoston Dezső, az ARC-S Group Kft. cégvezetője. Az előadásban azt szemléltette, hogyan lett egy elhagyatott erődből a Trimble megoldásainak köszönhetően LOD450 modell.

Kiemelte, hogy 2019-ben megkezdődött az épület átalakításának tervezése. A cél az elnyomó erőd funkció megszüntetése a terek kinyitásával. Elkészítették ARCHICAD-ben az épület felmérési modelljét, ami a kivitelezéssel együtt a mai napig változik. Létrehozták a bontási modelljüket, amivel a kivitelezőnek hatékonyan el lehet magyarázni a feladatok sorrendjét. Ezzel elkészült a megmaradó szerkezeti modell, amire a különböző műtárgyak építhetők. A 3D-s modellekből képzeték le a tartószerkezeti terveiket, ami a feltárások okozta sok módosítás miatt hatékony megoldásnak bizonyult.

Sok hazai cég használ már BIM-alapú munkafolyamatokat a vasbeton és acélszerkezetek gyártása során. Az AR-technológia lehetősége lehetővé teszi, hogy a BIM megoldásait a valós térbe is kivetítsük. A Citadella projekt során az első kapavágástól az utolsó elem beszereléséig használják a BIM-modellt – tette hozzá Makkos Lilla, senior manager, TEKLA termékek, Construsoft Kft.

Új látásmód az építőiparban!

Hogyan tudják a projektmenedzserek távolról felügyelni a projekteket? Az építőipar legfőbb kihívása most a volumenek csökkenése, de vannak láthatatlan veszélyek is. A biztonság, a vagyonvédelem, a balesetek, a felelősségi kérdések kezelése, a költségtúllépés és az időkeretek betartása is ide sorolható. Ezekhez nyújt segítséget az intelligens épületfelügyelet.

Az építőipari projektek 80 százaléka meghaladja a tervezett költségvetést, vagy késik.

Az innovatív megfigyelési technológiák, mint kulcsfontosságú eszközök, új dimenziókat nyitnak meg az építőiparban, lehetővé téve a projektmenedzserek számára, hogy valós időben, távolról felügyeljék és kezeljék projektjeiket.Ezáltal jelentősen növelik a hatékonyságot és minimalizálják a kockázatokat. Ezen technológiák bevezetése paradigmaváltást jelent, amely előmozdítja a projektek gyorsabb és költséghatékonyabb kivitelezését, emellett javítja a munkaterületek biztonságát, és megkönnyíti az átláthatóságot és az ellenőrzést. Az építőipar számára ez a változás lehetőséget teremt arra, hogy az új technológiák révén újradefiniálják a projektmenedzsment fogalmát, ösztönözve ezzel a hatékonyabb és biztonságosabb munkakörnyezet kialakítását – mondta el előadásában Győrfi Szabolcs, Head of Business Development, Vidarex Kft.

Fenntartható BIM, avagy dönteni tényekből célszerű

Az építőiparban is új szelek fújnak. A teljes életciklus-szemlélet a holisztika és környezettudatosság alapja. Könnyen belátható, a hatalom azé, aki az adatot birtokolja és képes uralni.  A korszerű tervezési és kivitelezési folyamat-szabályozások legfontosabb ismérve: a mérhetőség és összehasonlíthatóság - emelte ki Szilágyi Balázs, az ARKANCE BIM és ügyfélelégedettségi szakértője.

Hozzátette, az adatkörnyezet akkor értékes, ha átlátható. A koncepció megtervezése nagyon fontos, adatokra van szükség az épületek környezetéről. A folyamat alapja egy szabályalapú generálás, ezt követi az optimalizáció, majd az elemzés. Véleménye szerint

az építőipar változása egyáltalán nem drasztikus, a korszerű eszközöket használók egyelőre szigetszerűen vannak jelen.

Az együttműködésben még nagyon sok a lehetőség, ami nincs kiaknázva, noha ez fontos lenne a koncepció, tervezés, kivitelezés, üzemeltetés során egyaránt.

A digitális iker fogalma is ismert, a valódi épület mellé leszállítjuk annak digitális mását, hogy elemezni lehessen az adatokat, de ez is csak akkor működik jól, ha valós idejű adatkapcsolatunk van a saját épületünkkel, azaz be tudjuk kötni a 3D modellbe azokat a szenzorokat, amiket beépítünk majd a házba.

A BIM új dimenziói

A beruházói igény alapján anyagi és a pénzügyi szempontból összehasonlíthatónak kellene lennie a projekteknek, de a költségfolyamatok is igénylik a klasszifikációs struktúrát, hogy a folyamtok egyszerűsödjenek, az átadási pontok egyértelműek legyenek. Mindennek az alapja, hogy legyen egy nemzeti klasszifikáció - emelte ki Reicher Péter, a Graphisoft SE országigazgatója.

A megrendelők azt szeretnék, ha minél kevesebb hulladékkal, munkaerőráfordítással, határidőre valósulnának meg a beruházások. Az informatika egyre több helyen találkozik az építőiparral.

Mi a klasszifikáció?

Az építmények osztályozására szolgáló nómenklatúra, ami különböző célokat szolgál. Többek között statisztikákat, építési jelentéseket támogat. A klasszifikáció támogatása Archicadben is lehetséges.

Nem az a lényeg, hogy milyen klasszifikációs rendszer lesz Magyarországon, a lényeg az, hogy legyen.

A kivitelezők elsősorban termék alapján választanak klasszifikációs rendszert, a költségalapúság sokkal kevésbé jelenik meg szempontként. A használók kétharmada azonban nem tudja kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket, noha kollaborációs felületeken, a közös kommunikációnak valóban előmozdítója. A NIF útépítés tételrendje - amihez a magasépítés, útépítés, vasútépítés, vízépítés, közműépítés tartozik - sem BIM alapú.

Az ajánlatokat most már 4 hónap múlva törvényileg is BIM-ben kellene leadni, de ennek az alapja a klasszifikáció, ami még nincs meg.

Nemzetközi trendek mentén kialakított magyar klasszifikációra van szükség, egy HUNI-CLASS létrehozására.

Ennek illusztrálására Reicher Péter az előadás közben egy hagyományos, magyar viseletűre cserélte zakóját.

BIM 2024 - Itt tartunk - Elmélet kontra valóság

Az elfogadásra került kerettörvény részletszabályozását hogyan kellene megoldani? Milyen jó tapasztalatok alapján kellene egy jó szabályozást kialakítani? A BIM kötelező használata a projektek kis részére érvényes csak, hogy lehet motiválni a többi céget is ennek alkalmazásában? Hol térül ez meg a tervezőirodának? – tette fel a kérdéseket Csécsei Ákos, architectural design director, DVM Group.

Nagyon széles spektrumot ölelnek fel a részletszabályozások, de még kevés az információ. A projekt résztvevőinek összehangolása a teljes projekt szintjén még kevéssé jelenik meg. A projekt teljes időszakában kellene gondolkodni, és ott már nagy megtérülése lehetne a BIM-nek. Minél alaposabb az előkészítés már a tervezésnél, annál nagyobb hasznot tud kivenni ebből a projektcsapat. Nem kell kitalálni a spanyolviaszt, megvannak a világban a működő technikák, így meg kell nézni, hogy ezeket hol, hogyan lehet alkalmazni. Nem szabad elfelejteni, hogy az üzemeltetés terén a rendszerek és azok használata még nem annyira kiforrott, mint a tervezői rendszerek. A lehetőségek kiaknázásához ennek fejlesztése is szükséges – mondta el Grátzer Szabolcs, BIM manager, tervezési osztályvezető, Market Építő Zrt.

Kivitelezői oldalon szinte semmit nem érzékelünk egyelőre a BIM-es bevezetésből és azt sem látjuk, hogy pontosan minek és hogyan kellene majd megfelelnünk. Az adatok modellezése előreviszi a hatékonyságot, kevesebb erőforrással tudunk dolgozni. Az amerikai modelleket nagyon jól lehetne integrálni, ott már látszik, hogy ez miért hatékony. Magyarországon fennáll a veszélye annak, hogy az 1 milliárdos értékhatár miatt a piac kettészakad. Emellett fennáll a veszélye annak is, hogy a projektek száma alacsony marad, az érintett vállalkozások száma viszont magas. Ha a kisvállalkozásoknak is alkalmazniuk kellene ezt, akkor hirtelen hatalmas létszámot kellene edukálni, de még nem tudjuk, hogy ez rájuk is fog-e vonatkozni - emelte ki Vatai Krisztián, CEO, FDB-Projekt Kft.

A piac a BIM kapcsán is meg fogja oldani a kérdést, ha látszik, hogy ez megtérül, akkor mindenki alkalmazni fogja, de ettől függetlenül a vállalkozások kaphatnának egy ösztönzést is erre, a hatékonyan működő építőipar érdekében - tette hozzá.

Címlapkép forrása: Mónus Márton / Portfolio

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
múzeum, kiállítás, unalmas