Győztek a lakók és a fejlesztő: levonul a Duna Terasz Grande területéről a KÉSZ
Ingatlan

Győztek a lakók és a fejlesztő: levonul a Duna Terasz Grande területéről a KÉSZ

Portfolio
A KÉSZ Építő Zrt. a Duna Terasz Grande Kft-vel folyamatban lévő, továbbra sem lezárt elszámolási vitája kapcsán a következőképpen döntött: a két társaság között polgári jogi jogvita állt fenn a Duna Terasz Grande lakópark területének birtokjogával kapcsolatban. Ebben a kérdésben hozott március 25-én döntést a bíróság a Duna Terasz Grande Kft. javára. Ezt a határozatot a KÉSZ tudomásul veszi és elfogadja, így nem várja meg a 15 napos határidő lejártát, a KÉSZ Építő Zrt. a bírósági döntéshozatalnak eleget téve 24 órán belül megkezdi a terület átadását a Duna Terasz Grande Kft. számára.

A kivitelező hangsúlyozta, hogy az elszámolási vita ennek ellenére nem rendeződött: a kivitelezési oldalon alvállalkozók százai, családok ezrei várnak a kifizetésre. A Duna Terasz Grande Kft. azonban továbbra sem nyitott a tárgyalásokra, a KÉSZ elmondása szerint a megkereséseikre nem reagál.

A beruházás megkezdése óta az építőipari árak a KSH statisztikája alapján 56%-kal emelkedtek, a Budapest XIII. kerületében a lakásárakban hasonló emelkedés történt. A KÉSZ Építő Zrt. a lakópark megvalósítása érdekében saját pénzügyi forrásaiból megelőlegezte a megemelkedett költségeket, amit a Duna Terasz Grande Kft. nem kompenzált irányába - emelte ki a kivitelező. Az előre nem látható események – a koronavírus-járvány utáni állapotok, valamint a háborús helyzet az építőipari piacra gyakorolt hatásai által okozott áremelkedés körülbelül 5 milliárd forintos összeget tesz ki, amelyet kizárólag a KÉSZ Építő Zrt. és a kivitelezésben résztvevők viseltek. Ezzel szemben - a KÉSZ feltételezései szerint - a Duna Terasz Grande Kft. beruházóként több tízmilliárd forint nyereséget realizálhatott az elmúlt években jelentősen emelkedő lakásárak miatt.

Bár alapesetben minden felelős kivitelező kalkulál kisebb-nagyobb áremelkedéssel a projekt megvalósítása során, azonban ilyen mértékű inflációval egy fővállalkozó sem számolt ebben az időszakban. Az egyoldalú, aránytalan teherviselés ilyen esetekben nem elfogadható és nem várható el sem a generálkivitelezőtől, sem egyetlen alvállalkozótól. A KÉSZ Építő Zrt. pedig nem csak a saját maga, hanem az általa foglalkoztatott több mint száz magyar alvállalkozót és ezáltal több ezer családot is képvisel ebben az ügyben. "Jelenleg sem a KÉSZ Építő Zrt. végszámlája nem lett kifizetve – ezáltal pedig a több mint száz alvállalkozó sem – sem pedig a társaságunk által egyoldalúan fedezett nagymértékű többletköltségek" - hangsúlyozták.

Korábbi nyilatkozatukban arra kérték a Duna Terasz Grande Kft-t, hogy a vita tárgyát képező összeget helyezze letétbe egy független letétkezelőnél. Az összeg letétbe helyezésére azért van szükség, mert jelenleg nem biztosított, hogy a Duna Terasz Grande Kft. megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkezik.

Jelen pillanatban sajnálatos módon nincsen megfelelő szabályozási keretrendszer az ehhez hasonló esetek kezelésére. Így bármilyen, a szükséges anyagi forrással nem rendelkező, megkérőjelezhető hátterű beruházó megkezdhet egy akár a Duna Terasz Grande lakóparkhoz hasonló méretű projektet. A mostani sajnálatos eset miatt

a KÉSZ Csoport figyelemfelhívási céllal javaslatot nyújtott be az Építési és Közlekedési Minisztérium felé, amelyben indítványozza egy keretrendszer létrehozását legalább a lakáscélú ingatlanfejlesztések szabályozására.

Mindez segítséget és támaszt nyújthat a későbbiekben a lakásfejlesztési projektek szereplői számára, így a vevők és a magyar vállalkozók védelmét szolgálná a hasonló esetekkel szemben. A kivitelező bízik benne, hogy benyújtott javaslatuk és jelen szerencsétlen, már sokadik, a magyar vállalkozókat, kisvállalkozókat ellehetetlenítő helyzet előmozdítja majd ennek a keretrendszernek a létrejöttét. A KÉSZ Építő Zrt továbbra is várja a Duna Terasz Grande Kft. visszajelzését, valamint a tárgyalások megkezdését az ügy lezárása érdekében.

Címlapkép forrása: Portfolio

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
múzeum, kiállítás, unalmas